Митнически власти в Германия задържаха товарен кораб, пристигнал от Русия в германското балтийско пристанище Росток, заради подозрения относно неговия товар. Това съобщи ДПА, позовавайки се на изявление на германските митнически власти.

Товарният кораб, дълъг 193 метра, е пристигнал в Росток на 4 март за ремонтни дейности поради технически проблеми с витлото, вероятно причинени от плаване през ледове, според германските власти, отбеляза ДПА, на която се позова БТА.

Властите обаче посочват, че товарът на кораба, както всички останали стоки, внесени в Европейския съюз, е обект на митнически надзор и проверка.

Според информация на в. "Остзее цайтунг", корабът е бил на път за САЩ и е бил натоварен, наред с други неща, с дървен материал и обогатен уран за американски атомни електроцентрали.

Митническите служители също твърдят, че ограниченията върху външната търговия, свързани със санкциите на ЕС срещу Русия, също се прилагат.

"Заради санкционирани от ЕС стоки на борда корабът получи заповед за задържане от митниците. Поради това напускането на пристанището е забранено", съобщи пристанищната и морска служба в Росток.

Корабът плава под флага на Маршаловите острови, малка островна държава в Тихия океан, която е популярно място за регистрация на плавателни съдове.

Информацията на германското издание е потвърдена от множество неназовани източници, според които стойността на товара е за около 40 милиона евро (43 милиона долара).

Руският петролен флот остава подвластен на санкционни удари, дори и след като като започне да сменя флаговете, под които плава. Преди месец Ройтерс съобщи, че Русия напоследък е престанала да ползва десетки петролни танкери, плаващи под флаговете на Либерия и Маршалови острови, тъй като санкциите на САЩ, насочени към нарушителите на ценовия таван от $60 за барел, са достигнали и тези юрисдикции.

Руските петролни танкери обаче не влязоха в последния пакет санкции на ЕС. Сред действащите от две години санкции обаче стои забраната за застраховане и презастраховане на руски кораби от застрахователи, базирани в страни от ЕС.

Междувременно се разбра, че рафинериите в Индия започват да отказват руски петрол, докаран с руски танкери заради американските санкции