Камарата на представителите на САЩ наскоро прие забрана за внос на руски уран. Законопроектът трябва да мине в Сената, преди да стане закон.

В графиката, първо публикувана в приложението на Elements, Voronoi, може да се види доколко САЩ разчитат на руския уран въз основа на данни от Агенцията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Графика: Elements

Доставчици на обогатен уран от САЩ

След като Русия нахлу в Украйна, САЩ наложиха санкции върху произвежданите в Русия нефт и газ, но все още се внася обогатен от Русия уран.

В момента Русия е най-големият чуждестранен доставчик на ядрено гориво за Съединените щати. През 2022 г. Русия е доставила почти една четвърт от обогатения уран, използван за гориво на американските централи, на които работят над 90 реактора за производство на електроенергия.

По-голямата част от останалия уран се внася от европейски страни, а определено количество се произвежда от британско-холандско-германски консорциум, работещ в Съединените щати, наречен Urenco.

По същия начин, близо дузина страни по света зависят от Русия за повече от половината от техния обогатен уран като много от тях са съюзници на НАТО, както и на Украйна.

Само през 2023 г. ядрената индустрия на САЩ е платила над 800 милиона долара на руската държавна корпорация за ядрена енергия, Росатом, и нейните дъщерни компании за гориво.

Важно е да се отбележи, че 19% от електроенергията в САЩ се произвежда от атомни централи.

Зависимостта от руските горива датира от 90-те години на миналия век, когато Съединените щати се отказват от собствените си възможности за обогатяване в полза на запасите от съветския оръжеен уран.

Като част от новия законопроект за забрана на уран, администрацията на президента Байдън планира да отдели 2,2 милиарда долара за разширяване на съоръженията за обогатяване на уран в Съединените щати.