"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът (с "Газпром") и да си вървят доставките, както са уговорени." Това каза пред БНР Радослав Рибарски, депутат от  Продължаваме Промяната, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

В последните дни темата за възможно селективно отношение на Москва към страните, купувачи на руски газ, се превърна в крайъгълен камък за прилагането на европейските санкции. Тази тема се повдига главно от силно потърпевши - в случая България, или недоразбрали заръките на ЕК, в случая отново България. Може би защото другите две страни в подобно положение - Полша и Финландия, вече имат своите алтернативи. А и особено Полша е категорично "за" прекратяването на всякакъв внос на енергийни ресурси от Русия.

"Към момента се вижда категорично, че спазваме правилата - кое подлежи на санкции, как плащания трябва да бъдат извършвани. Но виждаме, че в сегашната ситуация се извършват плащания", отбеляза Рибарски.

"Наблюдаваме една селективна пропускливост на механизмите", допълни той.

Питаме Европейската комисия за доставка на руски газ срещу рубли, за да се съобразим евентуално със санкциите, които биха били наложени при разкриване на сметка в рубли, каза шефът на енергийната парламентарна комисия, като така потвърди казаното по-рано от вицепремиера и финансов министър Асен Василев. 

"Механизъм, който не нарушава санкциите, ще бъде приложен съобразно изискванията, за да бъде завършено плащането", поясни Рибарски.

"Искаме да спазим както договора си, така и да не подлежим на санкции", подчерта неколкократно той.

Запитан как плаща Гърция, Рибарски отговори, че Гърция плаща в евро, "което впоследствие не превалутира гръцката страна", а се "заверява сметка в рубли и плащането е извършено".

Какви са европейските насоки и как се плаща

На няколко пъти писахме, но поради важността на въпроса, ще напишем пак какви са условията по плащането.

ЕК съобщи, че купувачите от страни членки на ЕС могат да откриват разплащателна сметка в "Газпромбанк" (обявена от Кремъл за посредник), по която да се извършват съответните преводи на сумите в договорената валута (евро или долари), стига да посочват, че с това плащането е приключено. Това дружествата могат да правят, а останалото е извън позволеното от режима на санкциите, поясни на 17 май говорител на ЕК.

Говорителят подчерта, че сметките в тази банка могат да бъдат само в залегналата в договора с "Газпром" валута, а разкриването на сметка в рубли би било нарушение на европейските санкции.

"Трябва да бъде изяснено откриването на сметка смята ли се на подлежащо на санкции", каза днес Рибарски. По неговите думи целта е "да си изпълним договора", без да има санкции, защото "ние сме изрядната страна към момента" - по всички линии - както спрямо "Газпром експорт" (търговската ръка на "Газпром" - б.р.), така и спрямо санкциите, които ЕК налага.

Компании от Италия, Германия, Словакия също са изпълнили условията на Москва за разплащане на газовите доставки с посредничеството на "Газпромбанк". В банката обаче се откриват две сметки - една в договорената валута (евро или долари), по която се превеждат сумите, и друга в рубли, по която се заверява конвертираната в руска валута сума и от която (от името на купувача) се плаща на доставчика "Газпром".

Схема за плащането през две сметки с посредничеството на "Газпромбанк"

Снимка: Фейсбук

На няколко страни - България, Полша, Финландия, доставките на газ бяха спрени, след като не спазиха тези условия.

Русия и "Газпром" дават различни условия и цени на различните страни, подчерта пред български медии в понеделник в Рим министър-председателят Кирил Петков, след като се срещна с италианския си колега Марио Драги. Петков бе категоричен, че условията за руския газ трябва да бъдат еднакви за всички страни от Съюза.

Какви са уловките

Уловките са поне три:

  • валутният курс, който ще определя Москва - и оттам цената;
  • таксата брокерски улуги на "Газпромбанк" (или посочената от банката фирма), която се намира във фактически монопол и може да си позволи значителни надпазарни такси;
  • Руската централна банка (Банката на Русия - б.р.) може да блокира рублевите смети, открити служебно на името на европейските компании, непосредствено преди плащането към "Газпром", така както направиха европейците с активите на РЦБ - до разблокирането на $630 млрд. нейни активи.