Франция иска природният газ да бъде включен в списъка на Европейския съюз на инвестициите, допринасящи за устойчивото развитие, съобщи Франс прес, цитирайки документ, с чието съдържание агенцията се е запознала.

АФП отбелязва, че това ще предизвика сериозно недоволство от страна на природозащитните неправителствени организации. Франция уверява, че иска газът да бъде добавен в списъка на смятаните за благоприятни за климата и околната среда енергоизточници при "стриктни условия".

Документът е изпратен от Франция до Европейската комисия. Според източник в Брюксел инициативата е подкрепяна от поне седем други държави от ЕС - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Европейската комисия трябва да е готова с окончателния списък на "зелените" инвестиции до края на тази година. Включването на даден сектор би открило за него пътя към "зелено" финансиране и съответно би му осигурило конкурентно предимство.

Това е ключов залог за скъпоструващото обновяване на френския ядрен парк, както и за източноевропейските страни от ЕС, които разчитат на природния газ, за да намалят своята зависимост от въглищата, отбелязва АФП.

Списъкът, който ще бъде изготвен от Европейската комисия, може да бъде отхвърлен от Европейския парламент или от държавите членки с мнозинство. Това може да насърчи формирането на конюнктурни съюзи в подкрепа на атомната енергия и на природния газ, отбелязва АФП.

Агенцията припомня, че в средата на миналия месец група от 10 страни от ЕС, водена отново от Франция, се обяви в подкрепа на ядрените централи. Сред тях е и България.

Някои държави като Германия, Австрия и Люксембург обаче се обявиха против атомната енергия. Германия в същото време откри пътя към компромис, отбелязва АФП.