Доналд Тръмп намери ключ за управление на цените на петрола на световните пазари. Заплахата САЩ да наложат санкции срещу Саудитска Арабия и срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман превърна тази държава в послушен изпълнител на неговите желания.

Само в последните три дни Рияд даде доказателства за това, като отново увеличи добиването на петрол и извади на пазара над 11 милиона барела дневно. Освен това, координираните действия между Саудитска Арабия и Русия вече са минало и няма шанс да се повторят.

На очакваната през декември среща на високо равнище на страните от ОПЕК отново ще бъде поставен въпроса за намаляване на предлагането и стабилизиране на цените. Но без Рияд такава договореност е доста трудна.

Засега има ръст на предлагането и то от най-големите играчи на пазара. Саудитска Арабия вече достигна 11 милиона барела дневно, САЩ достигнала 11.6 милиона барела, а в хранилищата си Вашингтон има 447 милиона барела резерв.

Русия също не изостава, въпреки понижаващите се цени в последните десет дни. Страната надхвърли рекорда на добиване на петрол от времето на СССР и вече има дневно 11.4 милиона барела.

Правителството на Саудитска Арабия се намира в сложна ситуация, коментират световни медии. От една страна, по-висока цена на петрола дава повече приходи в бюджета и нива от 70-75 долара за барел са много желани. Но убийството на Кашоги я заплашва със санкции и изолация, особено ако престолонаследникът остане на своята позиция. Направена е грешка и кралството трябва да плати цената.