Европейската комисия (ЕК) ще предложи тази седмица създаването на стратегически резерви от газ и възможност страните членки да се възползват от доброволна схема за съвместни покупки на синьо гориво, съобщи испанският в. "Паис", цитиран от БТА.

Целта е страните членки да се справят с критични ситуации като недостиг на газ или рязък скок на цените, какъвто се наблюдава през последните месеци.

С това предложение изпълнителният орган на ЕС частично приема едно от предложенията на испанското правителство за справяне е енергийната криза, отбелязва вестникът.

Предложението на Брюксел, което ще бъде представено във вторник, се възползва от вече предвидената корекция на европейското законодателство за газа и предвижда страните, които имат желание, да могат да се присъединят към схемата за съвместни покупки и да ги използват за увеличаване на стратегическите резерви. Това са съобщили пред "Паис" информирани източници от ЕС. Всяка страна членка ще може да съхранява тези запаси на своята територия или в държава от същия рисков регион.

ЕК иска да структурира новия механизъм около тази концепция за региони или "рискови групи". Става дума за нещо като клуб от страни с общи интереси и проблеми с газа, които са енергийно свързани помежду си, отбелязва изданието.

Предвижда се правителството на всяка страна да може да взема решение за съвместни покупки и стратегически резерви и да нареди на съответната компанията оператор да ги направи.

Новите правила ще изискват страните членки да информират ЕК за плановете, които имат, и да предоставят подробности как смятат да ги финансират.