Обявеното от Русия и други големи страни производителки намаляване на производството на петрол е в "интерес" на световния пазар, обяви Кремъл, цитиран от Франс прес и БТА, на фона на скока на цените на черното злато тази сутрин.

"В интерес на световната енергетика е да поддържаме световните цени на петрола на добро ниво", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. "Дали другите страни са доволни или не си е тяхна работа", добави той.

Русия обяви вчера, че ще удължи съкращаването на добива си на суров петрол с 500 000 барела дневно до края на годината. Според редица експерти това е начин за покачване на цените и опит да се смекчат последиците от международните санкции срещу Русия.

Руският вицепремиер и министър на енергетиката Александър Новак оправда тази мярка с периода на "силна колебливост" и "несигурност" на пазара на черното злато.

"Предвидимостта на световния пазар на петрол е ключов елемент, за да се осигури енергийната сигурност", заяви той, цитиран в комюникето.

Съобщението на Русия идва едновременно с оповестени съкращения от Саудитска Арабия, Ирак, ОАЕ, Оман, Кувейт, Алжир и Казахстан.

Саудитска Арабия ще намали производството с 500 00 барела дневно, Ирак - с 211 000 барела дневно, ОАЕ - със 144 000 барела дневно, Кувейт - със 128 000 барела дневно, Казахстан - със 78 000 барела дневно, Алжир - с 48 000 барела дневно и Оман - с 40 000 барела дневно.

Тези намаления, които ще стартират от май и ще са в сила поне до края на 2023 г., доведоха до скок в цените на петрола в днешната сутрешна търговия. Барел петрол от сорта Брент от Северно море се търгуваше за 84 долара, а американският лек суров петрол за 80 долара към 10:30 часа по Гринуич (12:30 часа българско време).

Това е добра новина за руските финанси, чиито федерални разходи са нараснали значително през последните месеци заради инвазията в Украйна, а приходите от петрол на Москва са потънали под въздействието на санкциите с 42 на сто на годишна основа през февруари, по данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.