Президентът на САЩ Джо Байдън одобри голям проект за сондиране на нефт и газ в Аляска, който срещна силна съпротива от страна на екологични активисти, съобщи Би Би Си.

Компанията, която стои зад проекта "Уилоу", ConocoPhillips, твърди, че той ще създаде местни инвестиции и хиляди работни места.

Но през последните седмици предложението на стойност 8 млрд. долара се сблъска с порой от онлайн активисти, особено сред младежките активисти в TikTok.

Противниците твърдят, че то трябва да бъде спряно заради въздействието му върху климата и дивата природа.

Разположен в отдалечения Северен склон на Аляска, той е най-големият петролен проект в региона от десетилетия насам.

Предвижда се от него да се добиват до 180 000 барела петрол дневно.

Според оценките на Бюрото за управление на земите на САЩ това означава, че за 30-годишния си експлоатационен период той ще генерира до 278 млн. метрични тона CO2е - еквивалент на добавянето на два милиона автомобила по пътищата на САЩ всяка година.

CO2e е единица, която се използва за изразяване на въздействието върху климата на всички парникови газове заедно, все едно всички те са емитирани като въглероден диоксид.

Активисти за опазване на околната среда твърдят, че одобрението на проекта е в противоречие с обещанията на президента Байдън за водеща роля в действията по климата.

До Белия дом бяха изпратени над един милион протестни писма, а петиция в Change.org, призоваваща за спиране на проекта Willow, събра над три милиона подписа.

Но и тримата законодатели, които представляват Аляска в Конгреса, включително един демократ, настояват за одобрението на проекта, изтъквайки го като крайно необходима инвестиция в общностите в региона.

Те също така твърдят, че той ще помогне за увеличаване на местното производство на енергия и ще намали зависимостта на страната от чуждестранен петрол.

Докато се кандидатираше още през 2020 г., Джо Байдън обеща, че няма да има "повече сондажи във федералните земи, точка".

След 18 месеца предстоят президентски избори и Байдън желае да се изяви като центрист, загрижен за доставките на газ и цените за гражданите на САЩ. Но давайки зелена светлина на сондажите, той рискува подкрепата на много млади хора, които масово гласуваха за него през 2020 г., пише Би Би Си.