Европейският съюз много твърдо осъди днес каквито и да било заплахи за насилие срещу служителите, натоварени в Северна Ирландия с митнически контрол, въведен след Брекзит и отменен вчера от местните власти заради гнева на юнионистите, предаде Франс прес.

Този скандал идва дни след друг в отношенията между ЕС и Обединеното кралство (Северна Ирландия) - този за "преминаването" на ваксини срещу Ковид-19 през ирландската граница.

Санитарните и ветеринарни проверки бяха спрени вчера вечерта в пристанищата на Белфаст и Ларн от местните власти заради опасения за сигурността на персонала.

Властите в Северна Ирландия спряха проверките на животински продукти и изтеглиха работниците от двете пристанища след заплахи срещу граничния персонал, съобщи и Асошиейтед прес.

При създалите се условия разбираме напълно, че взетите решения от северноирландските власти целят временно да бъдат спрени определен брой проверки, посочи говорител на Европейската комисия.

В създалата се обстановка ЕС призова персонала си, който работи в Северна Ирландия, днес да не изпълнява мисиите си.

От 1 януари в сила влезе нов режим заради решението на Великобритания да напусне ЕС, като започнаха митнически проверки на стоките, които прекосяват Ирландското море между британската провинция Северна Ирландия и Великобритания, припомня АФП.

За да се избегне връщането на физическа граница между Великобритания и Република Ирландия, членка на ЕС, Северна Ирландия продължава да бъде част от единния европейски пазар, а това предизвика гнева на юнионистите, привържениците на оставането на тяхната провинция в Обединеното кралство.

За сряда, 3 февруари, е насрочена видиоконферентна среща на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, британския министър, натоварен да координира правителствената дейност Майкъл Гоув и представители на северноирландското местно правителство.

Каквато и да е причината, заплахите с насилие са неприемливи. Точка. (...) Но напрежението около проверките по пристанищата е очевидно от известно време, допълни говорителят на ЕК.

Отшумя ли скандалът с ваксините, едва ли

В последните дни на януари Европейската комисия първо въведе, но бързо се отказа от забрана върху доставката на ваксини срещу коронавируса през ирландската граница към Обединеното кралство. Задействан бе механизмът за надзор на доставките извън границите на общността.

На практика ЕС първоначално реши да задейства член 16 от протокола за Северна Ирландия, който би върнал граничния контрол между Ирландия и британската област.

Но рязко се отметна от решението си, след като това намерение предизвика остра реакция в Северна Ирландия, Лондон и Дъблин. ЕС заяви, че няма да нарушава протокола за Северна Ирландия.

Брюксел обаче предупреди, че ако ваксини и активни вещества бъдат насочени към трети държави и извън блока, ще бъдат използвани "всички налични инструменти".

Вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция с големи европейски издания реагира на възмущението, предизвикано от първоначалното решение на ЕС.

В. "Айриш таймс" поиска Фон дер Лайен да се извини за решението си. В отговор тя изрази съжаление, че чл. 16 е бил приет като "временна версия", но отбеляза, че ЕК се е постарала бързо да намери друго вариант.

В коментари пред френския в. "Монд" председателят на ЕК каза: "Когато се взимат спешни решения, а през тази кризисна година Комисията взе близо 900 такива, винаги има риск да се пропусне нещо".