Европейската комисия предложи официално днес да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини против ковид, предаде БТА. За да влезе в сила, предложението, обявено преди седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

ЕК предлага въвеждане на две изисквания, които да бъдат взимани предвид, когато се оценяват заявките на производителите за износ:

  • за реципрочност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати или съставки за тяхното производство; и
  • за съразмерност - дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС и дали там епидемията е по-силно или по-слабо разпространена.

Лидерите на ЕС ще обсъдят по-нататъшния контрол на пласмента на ваксини в трети страни по време на видеоконференцията си на 25 март.

Предвижда се държавите от ЕС и ЕК да съобразяват при оценката на заявките дали Европа не би пострадала от износа.

От допълнителните изисквания се предлага да бъде изключен износът за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

От края на януари, когато ЕС въведе ограничения за износа, ваксини са били изпратени с 380 доставки до 33 държави по света. Основните получатели на европейски ваксини досега са Великобритания, Канада, Япония и Мексико.

Към 11 март от ЕС за Канада са били изнесени 3,9 милиона дози, за Мексико - 3,1 милиона. 1 млн. дози са експортирани за САЩ, въпреки че те са водещ производител.

Комисията днес направи предложения и за ускорение на одобряването на промените във ваксините, наложени от възникването и разпространението на нови вирусни щамове. Това предложение също подлежи на оценката на държавите от ЕС и на евродепутатите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за сериозно внимание при налагането на общи забрани за износ: "Трябва да разгледате много внимателно веригите за доставка". Канцлерът имаше предвид възможното блокиране на износа на ваксини за Великобритания.