Европейската комисия не потвърди и не отрече във вторник, че предстои да предложи налагане на мита за земеделския внос от Русия. Не можем да потвърдим дата за такова решение, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от кореспондент на БТА.

В последните седмици ЕК търси решение на проблемите, довели до протестите на земеделците в ЕС.

Брюксел отдавна се съпротивлява на настояването от страна на Полша и балтийските държави да бъде ограничен руският и беларуският внос с аргумента, че подобен ход може да наруши световните пазари на храни и да навреди на развиващите се страни.

Сега говорителят на ЕК отбеляза, че ЕК би искала да продължи силната подкрепа за украинската икономика, но с мерки за защита на европейското земеделие. По неговите думи тези въпроси предстои да бъдат обсъдени от представителите на комисията, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

След като Русия нападна Украйна преди две години, ЕС отмени вносните мита за украински стоки и улесни транзита на украинско зърно, за да се предотврати продоволствена криза по света.

Вестник "Файненшъл таймс" разпространи във вторник информация, като се позова на свои източници, че ЕС се подготвя да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус от 95 евро на тон, предаде БТА.

Мита от 50 процента ще бъдат наложени и върху вноса на маслодайни семена и продукти от тях.

Вносът в ЕС от Русия на зърнени култури, маслодайни семена и техните производни, които биха попаднали под новите тарифно ограничения, достигна рекордните 4 милиона тона през 2023 г., или 1 процент от общото потребление в ЕС.

През февруари Латвия наложи едностранна забрана върху вноса на много храни от Русия и Беларус, докато Литва обяви строги проверки на товарите.

След като преди това нарече руския износ на зърно за Полша "незначителен", еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски промени мнението си миналата седмица по време на посещение в родната си Полша, като каза: "когато Русия използва храната като оръжие, ние трябва да реагираме".

В Полша фермерите протестират срещу по-евтиния внос от Украйна, а все по-често и от Русия, който подкопава пазара на местно зърно.

По-рано този месец полският премиер Доналд Туск заяви, че Латвия разбираемо е наложила собствена забрана върху износа на руски храни и предупреди, че Полша може да последва примера й. Той обаче би "предпочитал да вземем решение заедно, на ниво ЕС, относно санкциите срещу Русия и Беларус за хранителни и селскостопански продукти".

В петък, 15 март, президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен каза на Туск, че "оценява възможността за въвеждане на ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Русия".

Комисарят по търговията Валдис Домбровскис вероятно ще предпочете налагането на мита, а не на санкции, тъй като това няма да изисква единодушното одобрение от страните членки, както би било необходимо при санкции. Мярката ще позволи на продукцията да преминава транзитно през ЕС по пътя си към Африка и Азия.

Москва вече обвини ЕС, че причинява смущения на световния пазар на храни със своите санкции срещу руски банки и енергийни компании.

ЕС произвежда повече от 300 милиона тона маслодайни и зърнени семена на година и е нетен износител на зърно.

Официален представител на ЕС отбеляза, че цените на зърнените култури са на четиригодишно дъно, докато Русия е "много конкурентна на пазарите на зърнени култури и оказва значителен натиск".

Според източниците митата ще бъде определени на възможния максимум, разрешен според правилата на СТО.