Високопоставен представител на правителството на Украйна е съобщил, че 151 кораба са използвали новия временен украински плавателен коридор в Черно море, откакто той бе създаден през август. Това предаде агенция "Интерфакс" Украйна, цитирайки изказване на украинския заместник-министъра на инфраструктурата Юрий Васков.

Досега по коридора са превозени общо 4,4 милиона метрични тона товари, включително 3,2 милиона тона зърно, е обяснил Васков.

Към момента украинските фермери са прибрали почти 74 милиона тона зърнени и маслодайни семена, информира Укринформ, позовавайки се на данни на земеделското министерство на Украйна.

Според прогнози на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) обемът на събраните зърнени и маслодайни семена тази година ще достигне 81,6 милиона тона.

Междувременно министърът на земеделието на Русия заяви, че Москва е започнала да осъществява безплатни доставки на зърно за редица африкански страни. Общите количества се очаква да достигнат до 200 000 тона, допълва Ройтерс.

В публикация в "Телеграм" Дмитрий Патрушев е написал, че корабите, насочени към Буркина Фасо и Сомалия, вече са напуснали руските пристанища и че скоро ще последват допълнителни пратки до Еритрея, Зимбабве, Мали и Централноафриканската република (ЦАР).