Природният газ, добиван от Турция от черноморския шелф, ще започне да постъпва в националната разпределителна система на 20 април. Това съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии и БТА.

В деня Арифе ни очаква още един празник (денят Арифе е краят на постите през свещения за мюсюлманите месец Рамазан и ще бъде на 20 април в Турция - бел. авт.), каза Ердоган.

Президентът отбеляза, че на 20 април газът от Черно море ще бъде транспортиран в предприятието за преработка на газ "Фильос" (в окръг Зонгулдак, Северозападна Турция).

Ердоган съобщи още, че от април властите ще намалят цената на електроенергията за всички потребители в страната с 15 процента, както и че газът за промишлените предприятия ще поевтинее с 20 на сто.

По данни на властите запасите от газ в черноморския шелф са около 540 млрд. куб. м. Най-голямо е находището край Сакария (над 400 млрд. куб. м). Първоначално се планира от това находище да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2028 г. дневният добив трябва да достигне 40 млн. куб. м (15 млрд. куб. м годишно).

Предвиждаше се черноморският газ да започне да постъпва към потребителите в Турция през март. Заради унищожителните земетресения от 6 февруари се наложи властите да преразгледат тези планове.