Всяко тримесечие се следи цената за предните 9 месеца на суровия нефт и неговите деривати. Те определят цената, която "Газпром" предлага на "Булгаргаз". Тази година трендовете вървят нагоре. Беше предложено увеличение с 18%. Това каза енергийният експерт Еленко Божков пред телевизия "България он ер".

Той бе категоричен, че задържането на цената на природния газ крие голяма опасност от скок с 30% за четвъртото тримесечие. По думите на бившия  член на КЕВР има ужасяващи неща, които се случват при формиране цената на електрическата енергия. Еленко Божков отбеляза още, че всички упреци към КЕВР са основателни.

Според Мика Зайкова, цената на електричеството у нас е монополна и в нея има имагинерни елементи, защото има такси, които се движат не по пазарен начин. "Но когато става въпрос за монополна цена, тя трябва да бъде социално поносима", допълни синдикалистката. 

Тя припомни, че в началото на година драстично се увеличи цената на водата на места. По думите ѝ ръстът на доходите е 9%, а ръстът на разходите - 11,3%. 

Увеличението на цените ще повлияе на основните стоки, категорична бе Зайкова. По нейни груби сметки пенсионерите, които ползват парно и топла вода, ще обеднеят с не по-малко от 10%, а работещите българи -  с 4-5%.