Комисията за финансов надзор изнесе данни, от които се вижда, че събраните средства от застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от пътни произшествия и то в национален мащаб.

Пострадалите на пътя са много повече през последните три години и това предполага повече обезщетения за пострадали хора и близки на загинали при пътно-транспортни произшествия, или т.нар. неимуществени вреди.

"Много е важно водачите да са много по-внимателни и да предотвратяват такива произшествия, което е задача на цялото общество", каза пред БНТ Коста Чолаков, от Асоциация на българските застрахователи.

Той обясни, че темата за цената на застраховка "Гражданска отговорност" не може да бъде обща, защото всяко дружество си прави разчетите. Средната цена обаче е нараснала с около 7 лв. миналата година.

"На пазара има много голяма конкуренция и тенденцията определено е за нарастване на цената", призна Чолаков. Той обаче не се ангажира с прогноза за увеличението на цената на задължителната застраховка в следващите години.