Европейската комисия съобщи, че подготвя предложение за отпускане на допълнителна помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на селскостопански стоки от Украйна. ЕС вече отпусна 56 милиона евро за земеделците в България, Румъния и Полша, и може да се очаква, че ще осигури още толкова средства, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, цитира думите му кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Говорителят добави, че ЕК е получила писмото от няколко европейски държави, сред които и България, за осигуряване на допълнителна подкрепа и ще отговори скоро.

Подготвяме ново предложение за условията за украинския внос, което много скоро ще предложим за обсъждане от държавите в ЕС. Връщането на временно отменените мита за украинския внос може да бъде съобразено с цялостното влияние на пазара, а не само в отделни региони на ЕС, поясни говорителят.

Имаме предвид, че пазарът не трябва да бъде значително повлиян. Отчитаме, че за някои европейски държави отпадането на митата създава предизвикателства, особено за съседите на Украйна. Затова подготвяме нови предложения, които целят постигането на известно облекчаване. Разбираме, че има нужда от допълнителни стъпки, посочи той.

Говорителят отбеляза, че износът на украинските земеделски стоки е успокоил цените на световния пазар.

В края на миналоия месец България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия призоваха в съвместно писмо председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да преразгледа мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна

Четирите страни призоваха ЕК да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели. Бе потвърден и  призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни.

В писмото се подчертава необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като президентите призовават за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи вреда на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат премахнати с други средства, държавните и правителствени ръководители на петте европейски страни призоваха ЕК да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.

Миналата седмица зърнопроизводители блокираха международния път Е-79 в знак на протест срещу увеличение внос на украинско зърно.