Небивало единодушие се възцари в Народното събрание при обсъждане на първо четене на предложението приетите вече от депутатите промени в Закона за горивата да се отложат за 6 месеца. Обсъждане на предложението имаше, но при самото гласуване всички бяха "За", нито един глас нямаше против. 

Сега предстои решението да бъде гласувано и на второ четене, като това ще стане след три дни.

От БСП и ДПС критикуваха управляващите, че създават тотален хаос и демонстрират управленска немощ в лицето на икономическото министерство, което 6 месеца не е успяло да изработи поднормативната база.

ГЕРБ и ОП са хората, които управляват тази страна. Защо досега не си свършиха работата по закона за горивата?" Това попита зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че днес в зала се гледа законопроект, който трябва да влезе в сила в понеделник, но вече има проблеми. "Този законопроект е обнародван в Държавен вестник преди 6 месеца, МС и министерството не са си мръднали пръста, а сега искат да гласуваме доверие за още 6 месеца, при положение, че тук няма и един представител на МС да обясни причините за това забавяне", коментира народният представил.

Той подчерта, че това е крайно обидно за българския парламентаризъм. "Този законопроект беше разглеждан 6 месеца. Всички заинтересовани страни бяха чути и като опозиция сме искали да чуем всички проблеми на българските граждани", допълни Стойнев. Като пример посочи проблемите на земеделските производители, които са били решени. "От последното заседание на комисията се оказва, че има и други проблеми - Минно-геоложката камара и Строителната камара дойдоха с конкретни предложения, които сме готови да разгледаме, за да имаме работещ законопроект. Друг е проблемът - защо Строителната камара от юли месец досега не се е поинтересувала за промените? Тя се занимаваше с опозицията - заплашваха наши народни представители, строителна техника блокира София. Защо управляващите не се срещнаха с тях и да решат проблемите им?", продължи с въпросите Стойнев. Той попита- каква е гаранцията, че през тези 6 месеца ще се случат нужните промени. "Или може би всичко се прави с оглед на предстоящите избори - да има тишина, спокойствие. Но това означава, че проблемите на хората не се решават, а се замитат. А управляващите са призвани да правят реформи", каза още той. По неговите думи 6 месеца е много дълго политическо време. "Ако администрацията е професионална и работи, за два месеца могат да се изчистят проблемите", коментира народният представител. Той предложи законопроектът да бъде отложен с два месеца и да се проведат срещи със страните.

Стефан Бурджев: Внасям предложение, с което ще може да се отстрани пропускът в закона

 "Внасям предложение, с което ще може да се отстрани пропускът в закона", заяви народният представител Стефан Бурджев. Той подчерта, че при представянето на законопроекта, внесен от МС, по време на заседание на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, от дискусията на законопроекта е станало ясно, че този секторен закон е необходим. "Твърдеше се, че има сектор на икономиката, чийто особености не са били отчетени при приемането му - на Миннодобивната индустрия. По време на заседанието беше представена тази индустрия, в лицето на Българската минно-геоложка камара. Стана ясно, че текстовете на предложението не са противоречиви и се възприемат и от другите субекти, регулирани от закона, като са в синхрон с останалите текстове от същия закон", обясни Бурджев.

Валери Симеонов призна, че отлагането на закона е станало заради заплахата от протести от собственици на малки бензиностанции. Според лидера на НФСБ промените в Закона за горивата са лобистки и създават условия за ликвидиране на малкия бизнес в бранша.

Промените ще доведат до хаос в бранша, каза председателят на парламентарната група за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров. По думите му, текстът е изработен некачествено:

"Текстът изобщо не кореспондира с реалността, не решава проблеми, а създава поне още четири нови. С приемането на закона се заложи той да влезе след шест месеца. Така се появи датата 28 януари. Сега предложението на Министерството на икономиката, респективно през МС, е тази дата да се промени на първи юли. И къде е проблемът - в некачествено изработения и грешно подаден текст към МС, а после изпратен и на нас, които ние за съжаление в момента не можем да променим. Можем едва между първото и второто четене".

От БСП атакуваха и икономическия министър Караниколов заради провежданата от него политика на "саботиране на закона" и определиха вече гласуваните текстове като "абсолютно негодни".

Валентин Николов от ГЕРБ упрекна опозицията:

"То затова има и опозиция. Ако има такива обвинения взаимни, аз мога да ви упрекна - вие пък защо не разпознахте част от проблемите, които поставят, за да може да кажете: "Ей, този закон, който е предложен, трябва да бъде променен".

От ГЕРБ предлагат да бъде създадена нова работна група, а депутатът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов настоя промените в закона да бъдат приети и на второ четене. Депутатите определиха срок от три дни за промени преди второто четене на закона.

Още при оповестяването на текстовете на проекта експерти предупредиха, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми.

От петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно.

От минната индустрия поискаха преработка на текстовете. Законът скара КРИБ и Българската петролна асоциация.