Целта на "Държавната петролна компания" е тя да е коректен партньор и коректен играч в сектора.

Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова телевизия по повод заявената идея и законопроект на управляващите за създаване на такава компания, чрез която да се създадат държавни бензиностанции.

"Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола", обясни Караниколов.

Мотивите също били да се владеят цените на горивата: "През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада - имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина", обясни още Караниколов.

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява оттук-нататък да се съблюдава и от всички. "Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни", информира министърът на икономиката.

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете. "Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция", каза още Караниколов.

Той беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент.

"Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв", допълни министърът на икономиката.