В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски и много видими. Това каза в интервю за БНР Атанас Чобанов от разследващия проект Bird. Той коментира темата по повод мисията на представители на европейски институции у нас, които ще проучват корупция и злоупотреби с евросредства в България. Сред акцентите в инспекцията са къщите за гости. Малко над 700 къщи за гости у нас са финансирани с над 100 милиона евро.

"Това е емблема на злоупотребите с европейски средства", заяви Атанас Чобанов в предаването "Преди всички".

Когато се дават гратис европейски пари за развитие на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн, всеки разбира, че това си е чиста кражба на европейски средства, посочи Чобанов, според когото основният въпрос е какво ще правим с "вече откраднатото".

За някои от къщите за гости периодът за проверка е изтекъл. От 738 къщи у нас - проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват, каза журналистът.

"Сумата за тези 247 е 107 милиона лева, дадени от Фонд "Земеделие". Всичките тези къщи се оказват с нередности", уточни журналистът, като отбеляза, че става дума например за неизпълнен бизнес план, несъздадени работни места или изобщо неработили като къщи за гости обекти.

"И парите трябва да се върнат."

Фонд "Земеделие" си търси от къщи за гости 43 милиона лева, но до момента е успял да събере 3,6 милиона лева.

"Което е смешно на фона на целия шум, който се вдигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато. Тези актове, които е написал Фонд "Земеделие", са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал. До момента няма нито един осъден, който да връща пари."

Повечето къщи за гости са разплатени преди 2017 година, а Европейската прокуратура разследва случаи след 2017 година, поясни Атанас Чобанов.

От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има внесен обвинителен акт, смята той. По думите му обаче "смачкани" се оказват всички политически обвързани случаи.

"Кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери и т.н. - за тях нищо не се прави."

Няма черен списък на лицата или фирмите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за следващи субсидии, изтъкна Чобанов.

Европейската комисия си иска почти 29 млн. евро

Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. къщи за гости. Това съобщи на 14 март 2022 г. Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, цитиран от БТА. Останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна, добави тя.

Бохман отбеляза, че българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти. Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той отчете, че българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения - 88 на сто.

Итала добави, че за 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни той.

Представителите на Европейската народна партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи "ужасяващ". От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова призова за понасяне на отговорност и отбеляза, че досега по повдигнатите обвинения няма присъди.

Цветелина Пенкова участва в делегацията на Европарламента, която сега е на посещение в България.