Лидери по изграждане на офшорни паркове са Великобритания, Китай, САЩ, Бразилия и Тайван, показват данните от доклад на британския орган за търговия с вятърна енергия RenewableUK

Вятърните електроцентрали в морета и океани ще бъдат главната движеща сила във възобновяемата индустрия през следващите десетилетия, като глобалните планове за реализиране на офшорни вятърни проекти показват значителен ръст. Това става ясно от последния доклад Offshore Wind Project Intelligence, публикуван от британския орган за търговия с вятърна енергия RenewableUK.


Какво е бъдещето на енергията от вятъра - четете на 3е-news.net >>


Само от януари досега, във времена на пандемична криза, офшорните вятърни електроцентрали (ВяЕЦ) се увеличават с 47% и достигат обща мощност от почти 200 GW. Общият капацитет на офшорните ВяЕЦ по света, които са в експлоатация, в процес на изграждане, съгласуване, планиране или разработка, в момента възлиза на 197.4 GW, спрямо 134.7 GW в средата на януари.

Обединеното кралство е на върха с планове за инсталиране на 41.3 GW офшорни вятърни проекти в различни етапи на експлоатация или развитие. Това е с 12% повече от януари, когато проектите бяха за общо 36.9 GW.

Китай се изкачи на второ място, от четвърто в началото на годината, с 80% увеличение на проектите си от 14.5GW на 26.1GW.

Съединените щати остават на трета позиция с ръст от 10%, от 16.2GW на 17.8GW, докато Бразилия се появи от нищото, за да кацне на четвърто място, с 16.3GW - анонсирайки 10 нови офшорни вятърни проекта от началото на годината.

Тайван е на пето място, въпреки че имаше ценен ръст от 65% и отчете, че плановете за проекти нарастват от 9.2 GW на 15.2 GW.

Големият губещ е Германия, която изпадна от челната петица и остана на шесто място поради спад от 29% в проектите, които се понижиха от 16.5 GW през януари до 11.7 GW през октомври тази година.