В актуализираното заявление, което "Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) на 1 декември ще бъде поискана по-висока цена от заявената на 10 ноември тази година стойност от 96,14 лв. за MWh. Това обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Причината за това е по-високата цена на европейските газови пазари, регистрирана след датата на внасянето на заявлението в началото на настоящия месец. Въпреки това по думите на Павлов, цената, която дружеството ще предложи ще е с около 35 % по-ниска от тази на европейските газови хъбове.

Припомняме, че утвърдената от КЕВР цена на газа, продаван от "Булгаргаз" за ноември бе 93,19 лв. за MWh

"Виждаме, че след 9 ноември има значително покачване на цените на европейските газови пазари и вероятно в заявлението, което ще внесем на 1-ви (декември 2021 г. б.р.) цената ще бъде малко по-висока", каза Павлов. Според него, това се дължи на новината, че "германският регулатор замрази сертифицирането на "Северен поток" ( 2 ) до изпълнение на определени условия от проектната компания. Също трябва да се отбележи, че курсът долар/евро бележи ръст, но въпреки това цената за декември месец, която "Булгаргаз" ще предложи за утвърждаване, по която ще продава на клиентите си ще бъде значително по-евтина от европейските газови пазари за доставка. По наши изчисления ще бъде с около 35 % по-ниска", каза Павлов.

Изпълнителният директор обаче не се ангажира с прогноза. По-късно в отговор на запитване от председателя на КЕВР Иван Иванов дали "Булгаргаз" може да прогнозира цената, изпълнителният директор посочи, че има още 4 работни дни до края на месеца и цените на газовите хъбове в Европа може да тръгнат, както в посока на повишение, така и в обратна - към спад.

3e-mews.net