Решението да се обложат емблематични американски продукти като моторите Harley-Davidson и бърбън бе само началото. Европейският съюз готви нов пакет от продукти, които ще бъдат обложени с допълнителни мита, ако САЩ въведат налози срещу вноса на европейски автомобили и части.

В изготвения от Европейската комисия списък попадат десетки продукти на обща стойност 18 млрд. евро, сред които попадат кетчуп, замразена риба, стафиди и лейкопласт, пише "Файненшъл таймс".

ЕС се подготвя за ответни мерки в очакване администрацията на американския президент Доналд Тръмп да реши дали вносът на европейски автомобили и автомобилни части представлява заплаха за американската национална сигурност.

Президентът заплашва сектора на Стария континент с мита в размер на 20%. В момента европейските налози върху американските коли са 10%, значително повече от 2,5% за САЩ. В същото време обаче Вашингтон облага с 25% вноса на европейски камиони.

По-рано тази година САЩ приложиха мита върху вноса на стомана и алуминий от САЩ, което на свой ред накара Брюксел да отвърне с налози върху американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро.

В сряда европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви пред посланици, че блокът трябва да бъде подготвен в случай, че аргументите против митата от правителствата и бизнеса не бъдат чути.

По изчисления на Брюксел налозите върху вноса на автомобили и части може да засегне европейска продукция на обща стойност до 58 млрд. долара. Това означава, че, ако ЕС реши да приложи същите процедури, както в случая със стоманата и алуминия, то тогава ще бъдат обложена американска продукция за 10 млрд. евро с еквивалентните мита.

Според европейските представители вариантът със списък стоки на стойност 18 млрд. евро ще даде на ЕС повече гъвкавост при определянето на точните мита за отделните продукти. Това също така ще предостави и повече пространство за действие при преговорите с отделните правителства за състава на точния списък.

Подготовката идва въпреки усилията на ЕС да разубедят американските власти да налагат митата, кито някои се страхуват, че ще доведе до пълномащабна търговска война. ЕС обмисля започването на преговори за намаляване на автомобилните мита с други големи износители в опит да предотврати търговския конфликт със САЩ.

Според трима дипломати Европейската комисия проучва дали би било изпълнимо договарянето на сделка с други производители като САЩ, Южна Корея и Япония. Подобен ход би могъл поне частично да успокои американския президент Доналд Тръмп, според когото има несправедливо отношение спрямо американския автомобилен сектор, като в същото време се намалят разходите за износ на другите участващи страни.

Въпросът с автомобилните мита се очаква да бъде основна тема на разговорите между Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който пристига на официално посещение във Вашингтон по-късно този месец.

Германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал за потвърждение на съобщенията, като заяви в четвъртък, че е "готова" да помисли върху общо намаление на митата за автомобилите.

"Едни подобни преговори не могат да се провеждат само между ЕС и САЩ, а с всички страни, с които търгуваме с автомобили", заяви канцлерът в Берлин.

Тя уточни, че е необходима "обща европейска позиция", която в момента "се изготвя".