Рискът от търговска война заплашва перспективата за растежа на световната икономика, която е на път да отчете 40-годишен минимум на безработицата, се посочва в двугодишния отчетен доклад за икономическите перспективи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Ройтерс.

Глобалният растеж вероятно ще се ускори от 3,8 процента през 2018 година до 3,9 процента през 2019 година, посочват авторите на доклада.

Международната икономическа организация на развитите държави, чиято централа се намира в Париж, предвиждаше първоначално растеж от 3,9 процента и за двете години, но впоследствие коригира темпа за 2018 година заради слабото начало на годината, причинено от временни фактори като лошото време.

Бюджетните облекчения са взели връх над банковите стимули като основен двигател на глобалния растеж, като се очаква три четвърти от страните членки на ОИСР да "развържат кесиите", следвайки сериозните намаления на данъците в САЩ.

Според прогнозите за нивото на безработица тенденцията е тя да спадне до 5 процента до края на 2019 годна, достигайки най-ниското си ниво от 1980 година, като постави началото за толкова трудно постижимия досега растеж на заплатите на работещите.

"Задават се рискове за цялостното развитие на икономиката, въпреки всички тези добри новини. Какви са тези рискове? Първото и най-важно е да се избегне ескалацията на търговското напрежение", пише в увода към двугодишния икономически доклад на организацията главният икономист Алваро Перейра.

Предупреждението идва на фона на опитите на европейските правителства да избегнат американските мита за стоманата и алуминия след изтичане на гратисния период на 1 юни. Обявяването на тези мита разгневи най-близките партньори на Вашингтон.