Британските автомобилни заводи са произвели през юли най-малкия брой автомобили от 1956 година, тъй като изпитват затруднения заради липсата на работници и глобалния недостиг на компютърни чипове, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Британските автомобилостроители са сглобили 53 400 превозни средства през юли, което е спад с 37,6 процента спрямо същия месец на 2020 година, сочат данните на Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили - БАПТА (SMMT).

Търсенето на нови автомобили е останало значително по време на пандемията от коронавируса, но производителите по света са се затруднявали да продължат производството заради проблеми с веригите за доставки, най-вече на компютърни чипове, закъсняващи с месеци.

Някои анализатори очакват недостигът на чипове да продължи до догодина, което ще забави възстановяването на автомобилния сектор.

Производството на автомобили във Великобритания през 2021 година се е увеличило с 18 процента спрямо първите седем месеца на 2020 година, когато заводите бяха затворени при първия локдаун в страната. Излезлите от поточните линии 552 400 автомобила обаче са с 29 процента по-малко от произведените 774 800 превозни средства за същия период на 2019 година, преди пандемията.

Нито един голям автомобилостроител не бе пощаден от кризата и потребителите са принудени да чакат месеци за новите си автомобили, написа в. "Гардиън".

Германският гигант в сектора Фолксваген (Volkswagen) предупреди миналата седмица, че може да му се наложи да съкрати допълнително производството, а японският конкурент Тойота (Toyota) обяви, че ще свие производството си с 40 процента през септември.

Ягуар Ленд Роувър (Jaguar Land Rover) и Нисан (Nissan), двата най-големи автомобилостроителя във Великобритания, неотдавна също бяха принудени да намалят производството заради недостиг на компоненти.

През юни и юли автомобилните компании трябваше да се справят и с все по-големия брой отсъстващи служители заради изискванията на Националната здравна служба за самоизолация на хора, които са имали контакти със заразени с Ковид-19. Мерките в Англия, където са разположени почти всички заводи за автомобили, бяха смекчени на 16 август, така че на ваксинираните да не се налага да се самоизолират.

Главният изпълнителен директор на браншовата организация Майк Хос заяви, че британските автомобилостроители продължават да се сблъскват с крайно тежки условия.

Слабото производство обаче е спомогнало да се увеличи до рекордно високо равнище делът на автомобилите с електрически батерии и хибридите, които съчетават батерия с двигател с вътрешно горене. Според данните на БАПТА 26 процента от произведените автомобили са били електрически или хибриди.

Някои автомобилостроители насърчиха производството на електрически превозни средства в кризата с недостига на полупроводници, за да отговорят на изискванията за по-ниски емисиите, които бяха приети в началото на 2020 година, посочва консултант от сектора. Това би могло да означава, че всяко увеличение на дела на електрическите автомобили може да не трае дълго, след като натискът отслабне, отбелязва в. "Гардиън".