Бразилска компания обяви днес, че в Европа вече е пристигнала първата пратка кожи от говеда, които са отгледани, без да причиняват обезлесяване, предаде Ройтерс, цитира от БТА.

"Дурликурос" (Durlicouros), втората по големина компания за обработка на кожи в Латинска Америка след Джей Би Ес (JBS SA), съобщи, че партидата от около 1000 кожи е пристигнала в Италия в началото на седмицата. Товарът включва и цялата информация за животното, от което е произведена съответната кожа, проследима през QR код, като част от протокола за поддържане на устойчивостта на производството, посочи "Дурликурос".

Инициативата е отговор на натиска за насърчаване на екопрактики и борба с климатичните промени, които според учените са причина за екстремните климатични явления, свързани с рекордни жеги, суша, стихийни пожари и наводнения.

"Дурликурос" е част от група бразилски компании, които миналата година започнаха програма за сертифициране на говедата от Амазония, предназначени за месо и кожи, които са били отгледани, без да се причинява обезлесяване.

Дъждовните гори на Амазония често са наричани "белите дробове" на планетата.

Инициативата за поотделно проследяване на над 113 000 животни използва блокчейн технология, посочва компанията. Засега схемата обхваща само малка част от отглежданите в Бразилия 234 милиона говеда, но според поддръжниците ѝ е стъпка към това на потребителите да се даде възможност да правят информиран избор, когато купуват продукти.