Европейският съюз постигна предварително споразумение относно ново законодателство, което да възпира компаниите да продават на европейския пазар кафе, говеждо, соя и други продукти, допринасящи за обезлесяването по света, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законодателството, което все още трябва да бъде официално прието от Европейския парламент, изисква от компаниите да изготвят декларация за надлежна проверка, показваща, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите, преди да продадат продуктите си в ЕС, в противен случай могат да бъдат изправени пред солидни глоби.

"Надявам се, че този новаторски регламент ще даде тласък на защитата на горите по целия свят и да вдъхнови други страни", каза водещият преговорите от страна на Европейския парламент Кристоф Хансен.

Обезлесяването е основен източник на емисии на парникови газове, които стимулират изменението на климата и ще бъде в центъра на срещата на върха на ООН по въпросите на биологичното разнообразие в Монреал (COP15), която ще се проведе тази седмица. Очаква се на нея страните да положат усилия към глобално споразумение за защита на природата.

Новите рестрикции на ЕС ще се прилагат за соя, говеждо месо, палмово масло, дърво, какао и кафе, както и някои производни на тях продукти, включително кожа, шоколад и мебели. Каучукът, дървените въглища и някои производни на палмово масло бяха включени по искане на законодатели от ЕС.

Компаниите ще трябва да удостоверят кога и къде са произведени продуктите, и да предоставят "проверима" информация, че не са отглеждани на земя, обезлесена след 2020 г.

Предвижда се глобите при неспазване на новите мерки да достигат до 4 процента от оборота на компанията в съответната европейска страна.

Според държавите, които ще бъдат засегнати от новите правила, в това число Бразилия, Индонезия и Колумбия, тези мерки са тежки и скъпи. Сертификацията на доставките също е трудна за проследяване, особено след като някои вериги могат да обхващат няколко страни.

Сега страните от ЕС и Европейският парламент трябва официално да одобрят законодателството. Законът може да влезе в сила 20 дни по-късно, след което големите компании ще разполагат с 18 месеца да се съобразят с него, а по-малките фирми - с 24 месеца.