Една от основните американски борси, която проправи пътя за търговия на фючърси на биткойн, реши да прекрати тази търговия с оглед на все по-слаб инвеститорски интерес.

Голяма борсова компания в Чикаго Cboe Global Markets, която стартира първите фючърсни контракти на основната криптовалута Биткойн през декември 2017-а година, взе решение да спре тази търговия, визирайки все по-намалявaщия инвеститорски интерес към този финансов актив, съобщава телевизия CNBC.

Chicago Board Options Exchange обяви, че от настоящия месец спира да добавя нови биткойн фючърси, като последните все още съществуващи договори за търговия на водещата дигитална валута изтичат през месец юни. От борсата все пак не изключват възможността за други криптовалутни дериватни финансови инструменти в бъдеще.

Фючърсите са начин за инвеститорите да заложат дали цената на дадена стока - в случая на биткойн - ще се повиши или ще падне в бъдеще. Тези договори изтичат всеки месец, което означава, че борсата трябва непрекъснато да листва нови фючърси, ако иска да запази пазара на дадения финансов актив.

Решението на Cboe само подчертава все по-охлаждащия се инвеститорски ентусиазъм около биткойн след истинската мания в световен мащаб, които се разрази през 2017-а година около криптовалутите като цяло. Фючърсите на биткойн стартираха през декември същата година, когато цената на основната дигитална валута беше около 17 000 долара. Последва нейно повишаване за кратко до близо 20 000 долара, но от тогава насам цената на биткой се срина с около 80% и през последните четири месеца търговията на биткойн се ограничи между нивата около 3000 и около 4000 долара.

Cboe не беше единствената борса, която се опитваше да извлече полза от биткойн лудостта, като нейния чикагски конкурент - борсовата компания CME Group също дебютира преди края на 2017-а година с търговията на свои собствени биткойн фючърси. На този етап от CME Group не са обявили, че обмислят подобни промени. От историческа гледна точка обемите на изтъргуваните CME биткойн фючърси е по-голям от този на Cboe, като осредненият 30-дневен оборот на тези финансови инструменти е четири пъти по-голям от този на Cboe.

Когато двете борси въведоха биткой фючърсите, тези финансови инструменти дадоха на инвеститорите възможност да купуват и продават криптовалута на регулирания пазар. Смяташе се, че това ще бъде начин в пазара на биткойн да влязат и така наречените институционални инвеститори, а не само спекулантите на дребно, но все още има малко доказателства, че се случи точно това.

Междувременно биткойнът се търгува на борсата за криптовалути Kraken около 3995 долара, след като по-рано днес поскъпна до 3999 долара, но не успя да покачи над психологическото ниво от 4000 долара. От декември насам основната криптовалута се търгува относително вяло и без ясна посока между 4212 долара и 15-месечното дъно около 3112 долара (дъно от 14-декември).

Фючърсите на биткой с доставка през април, които все още се търгуват на борсата Cboe пък се повишиха в понеделник с 1,5% до 3960, докато мартенските фючърси, търгувани на борсата CME приключиха вчерашната търговия с повишение от 1,8% до $3975.

Според някои анализатори липсата на ценова динамика е леко тревожна, тъй като има риск от подновяване на рязката обезценка на биткойн, която беше в сила октомври 2018-а година, когато основната криптовалута проби под бившата важна зона на подкрепа около $6000.