Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че британският премиер Борис Джонсън, който се срещна с него в Ню Йорк, в кулоарите на Общото събрание на ООН, е поискал сключването на "спешна" сделка за хранителен продукт, който липсва във Великобритания, предаде Ройтерс.

Болсонаро не уточни конкретния продукт в седмичното си обръщение към поддръжниците си, но добави, че е предал искането на Джонсън на своята министърка на земеделието Тереза Кристина.

Британското посолство в Бразилия оспори изявлението на Болсонаро.

Повишение в цената на природния газ наложи затварянето на някои британски заводи за тор през последните седмици, което доведе до недостиг на въглероден диоксид, използван за газиране на бира и безалкохолни напитки, както и за зашеметяването на прасета и домашни птици преди клане.

Британското правителство, което се стреми да предотврати недостига на месо, разшири извънредната държавна подкрепа и предупреди британските производители на храни да се подготвят за увеличение на цените на въглеродния диоксид с 400 на сто.

Министрите и Джонсън многократно отхвърляха предположенията, че може да има недостиг на традиционни коледни продукти като печена пуйка, въпреки че някои доставчици предупредиха за такива.

Болсонаро заяви също, че Джонсън го е помолил да помогне и за увеличаване на вноса на уиски, но добави в речта си в социалните мрежи, че това зависи от частния бизнес, а не от неговото правителство.

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания "Теско" (Tesco) вече предупреди правителството, че се опасява от паническо пазаруване преди Коледа, тъй като недостигът на шофьори на камиони води до празни рафтове по магазините. Представители на "Теско" са заявили по време на среща с новия специален правителствен отдел за храни и напитки, че положението може да бъде далеч по-лошо, отколкото презапасяването в началото на пандемията от коронавируса миналата година.