Нидерландските фермери днес възобновиха протестите срещу решението на правителството за намаляване на азотните емисии, като изсипваха оборски тор и боклуци по магистралите и запалиха огън покрай пътищата, съобщи Асошиейтед прес.

Пътните власти в страната заявиха, че някои от пътищата в Централна и Източна Нидерландия са били частично или напълно затворени от блокадите рано тази сутрин. Пожарната служба се е намесила, за да разчисти блокадите, преди да се образуват задръствания.

Действията на протестиращите са били съсредоточени главно в източната част на страната, близо до градовете Апелдорн, Амерсфорт и Хенгело, намиращи се до германската граница, пояснява ДПА.

Днешните протести се проведоха ден, след като назначеният от правителството посредник покани фермерските организации, за да обсъдят с управляващата коалиция начини за намаляване на азотните емисии. "Виждам преговорите като повратна точка: заедно излизаме от задънената улица", заяви посредникът Йохан Ремкес. "Кабинетът ми гарантира, че има място и за възможни съвместни решения", допълни той.

Някои от фермерите обаче не одобриха назначаването на Ремкес за независим посредник, тъй като той е член на политическата партия на премиера Марк Рюте и също така е бивш вицепремиер на Нидерландия.

Фермерите са разгневени от правителствените цели за ограничаване на емисиите от азотен оксид и амоняк, които според тях заплашват да разрушат земеделския им начин на живот и да ги извадят от бизнеса.

Правителството заяви, че емисиите от азотния оксид и амоняка, които животните отделят, трябва драстично да бъдат намалени в близост до природни паркове, които са част от мрежата от защитени местообитания на застрашени растения и животни, простираща се на територията на Европейския съюз, посочва АП.

Управляващата коалиция иска да намали емисиите от замърсители с 50 процента в цялата страна до 2030 г., наричайки мерките "неизбежен преход" към подобряване на качеството на почвата, въздуха и водата. Коалицията призова местните власти да подготвят планове за намаляване на емисиите и задели допълнителни 24,3 милиарда евро за финансирането на промените.

Фермерите твърдят, че са били несправедливо нарочени, докато други индустрии, като например авиацията, строителството и транспорта, също допринасят за емисиите, но за тях не се предвиждат толкова важни и трайни правила. Те заявиха, че управляващите не им дават ясна картина за това какво ще случи с тях в бъдеще на фона на предложените промени.

По-рано тази година фермерите организираха блокади с трактори на някои от магистралите и блокираха също и дистрибуторски центрове на супермаркетите.