Възможностите за коопериране в сферата на полупроводниковата индустрия, производството на роботи и на различни високотехнологични машини, коментира Красимир Петков, съсобственик и управител на компанията за за решения за автоматизация в полупроводниковата индустрия и специализирани машини "Милара Интернешънъл" с представителите на над 20 фирми от Тайван, съобщи БТА, като се позова на индустриалния клъстер.

По покана на екипа на Тракия икономическа зона (ТИЗ) в края на миналата седмица делегация от азиатския остров посети най-големия индустриален парк в Източна Европа и участва в специален бизнес форум. В състава на делегацията имаше представители на фирми от тежката промишленост до производството на потребителски продукти: машиностроене, електроника, аутомотив и др.

Делагацията беше водена от Чарлз Тсенг (Charles Tseng), директор на Тайванския икономически и културен център в Анкара и Шейн Цай (Shane Tsai), директор на Таитра София (Taitra branch Sofia).

В бизнес форума взеха участие Стефан Стоянов - заместник-кмет "Oбразование, бизнес развитие и европейски политики", инж. Пламен Панчев - създател и изпълнителен директор на ТИЗ, Георги Стоев - председател на Управителния съвет на "Тракия Тех", инж. Емил Янков - директор "Бизнес развитие" на ТИЗ и представители на бизнеса от Тракия икономическа зона.

Тайванските предприемачи бяха силно впечатлени от създадената екосистема в ТИЗ и възможностите, които зоната предлага за стартиране на бизнес и партньорство. След форума делегацията посети "умната" фабрика на "Шнайдер Електрик" в подзона "Марица", част от ТИЗ. Една от най-големите и модерни производствени бази на френската компания на континента и първата и единствена "умна" такава на Schneider Electric за цяла Източна Европа в момента, освен че се разширява, но и се стреми към намаляване на въглеродния си отпечатък с изграждането на иновативна система за ползване на геотермална енергия. В "Милара Интернешънъл", също част от ТИЗ, тайванските бизнесмени, освен че се запознаха с възможностите за сътрудничество в полупроводниковата индустрия, разгледаха и поточната линия за производството на първите български електрически камиони, които вече се изнасят за САЩ.

След България делегацията ще посети още 2 страни от Източна Европа, като част от тяхната програма.