Американската администрация отхвърли обвиненията, че САЩ печелят от завишени цени за доставките на втечнен природен газ (ВПГ - LNG) за Европа. Това твърдение е невярно, а Вашингтон е "мобилизирал" ВПГ, за да помогне на Европа да се подготви за зимата, заяви служител на Белия дом по време на телефонна пресконференция, съобщи ДПА.

Наскоро германският икономически министър Роберт Хабек обвини страните, изнасящи ВПГ, че повишават цените на фона на настоящата енергийна криза.

По-голямата част от американското синьото гориво се изнася по дългосрочни договори с чуждестранни компании за търговия с енергия. Сред тях са няколко европейски компании, които след това ще препродадат газа на европейските потребители, добави американският представител.

Европейските страни в момента се опитват да заменят енергийните си доставки, след като Русия спря доставките на газ в отговор на санкциите, наложени заради нейната инвазия в Украйна. Като една от възможните алтернативи се разглежда ВПГ - силно охладен под високо налягане природен газ, който е транспортиран с кораби в течно състояние. Досега Европа получава подобни доставки предимно от САЩ.

Първият кораб, специално предназначен за регазификация на ВПГ пристигна в Германия на 23 ноевмри, предаде тогава ДПА. Корабът "Нептун" (Neptune) пусна котва край пристанището Мукран на германския остров Рюген, съобщи германската фирма "Дойче Регаз" (Deutsche Regas). Корабът ще акостира на индустриалното пристанище Лубмин в северната германска провинция Мекленбург-Предна Померания, за да служи като плаващ терминал за втечнен газ (FSRU).