Русия спря доставките на петрол за Беларус, тъй като усилията страните да се споразумеят за цената на черното злато се провалиха, съобщи днес беларуската агенция Белта, позовавайки се на държавната беларуска петролна компания Белнефтехим.

Компанията посочи, че сега работи по договори с "алтернативни източници".

Предишният договор с Русия изтече на 31 декември, припомня ДПА.

Заради трудните преговори беларуският президент Александър Лукашенко разпореди да бъдат потърсени петролни доставки от други източници, включително използването на влакове за превоз на петрол от пристанищни градове на Балтийско море.

Руските петролни доставки за европейски страни западно от Беларус не са засегнати от спирането на доставките за беларуския пазар, според руския оператор на петролопроводната система Транснефт.

Доставките за другите страни все още се транспортират през Беларус, посочи говорител на Транснефт пред агенция Интерфакс.

Беларуските резерви са достатъчни до средата на месеца според Белнефтехим и не се очаква недостиг на гориво по бензиностанциите в страната, отбелязва ДПА

Беларус временно е спряла износа на петролни продукти, уточниха от компанията за ТАСС.

От 1 януари Русия спря доставките на петрол в Беларус, двата нефтопреработвателни завода в страната продължават да работят, но натоварването им е сведено до минимално допустимото равнище, съобщи днес Белнефтехим.

Лукашенко се срещна няколко пъти с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят енергийните доставки. Страната му иска да купи 24 до 25 милиона тона петрол от Русия тази година, но засега двете страни не могат да се споразумеят за цената, отбелязва ДПА. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ София Ангелова