Американският президент Джо Байдън обяви днес в Токио ново икономическо партньорство в Тихоокеанския регион с първоначални 13 страни участнички, включително САЩ и Япония, предадоха световните агенции. 

Индо-тихоокеанската икономическа рамка (Indo-Pacific Economic Framework - IPEF) не е споразумение за свободна търговия, но предвижда по-голяма интеграция между страните членки в четири ключови области: цифрова икономика, вериги за доставки, зелена енергия и борба срещу корупцията.

Джо Байдън обеща "конкретни ползи" за хората в Тихоокеанския регион от новия пакт и подчерта необходимостта от стабилност в търговията след нарушенията, предизвикани от пандемията и руската инвазия в Русия.

На срещата с японския премиер Фумио Кишида американският президент отбеляза, че новата рамка ще засили сътрудничеството на Вашингтон с други страни в региона.

Подробностите по пакта ще бъдат уточнени между страните членки и затова засега за администрацията е трудно да каже как това споразумение ще помогне да се изпълни обещанието й да се помогне на американските работници и компании, както и да бъдат удовлетворени глобалните потребности.

Това е най-новата стъпка, предприета от администрацията на американския президент, за да запази и разшири влиянието на Вашингтон в региона, който до неотдавна изглеждаше да е под все по-голямото влияние на Китай.

Кои са участниците в пакта

13-те първоначални членове на Индо-тихоокеанската икономическа рамка са САЩ, Япония, Индия, Южна Корея, Австралия, Индонезия, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филипините, Виетнам, Нова Зеландия и Бруней, заяви администрацията на Байдън в понеделник.

Извън остават Тайван, Мианмар или приятелски настроените към Китай членове на АСЕАН, Камбоджа и Лаос, както и самият Китай.

Единадесет от 13-те страни в Рамката - всички с изключение на Индия и САЩ - са част от Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), най-големият търговски блок в света, и заедно представляват 30% от световния БВП. Китай принадлежи към RCEP.

Седем от 13-те държави - Япония, Бруней, Малайзия, Сингапур, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия - принадлежат към Всеобщото и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), от което САЩ се оттеглиха през 2017 г., когато стана известно като Транстихоокеанското партньорство.

Япония изрази надежда САЩ да се върнат в CPTPP, от което Вашингтон излезе при бившия президент Доналд Тръмп. Това заяви днес на съвместна пресконференция с Байдън в Токио японският премиер.

Японските и американските власти ще си сътрудничат за решаване на енергийните и продоволствени проблеми, които са се влошили заради ситуацията в Украйна, каза Фумио Кишида.

Ще помогне ли Рамката на САЩ

Междувременно Байдън отбеляза, че рецесията в САЩ може да бъде избегната, признавайки обаче тежките икономически трудности за американците, които се сблъскват с галопиращата инфлация.

Президентът на САЩ отбеляза, че американската икономика има проблеми, но страната се намира в по-добро положение от други страни по света.

Байдън отчете влиянието, което острата липса на доставки и високите цени на енергоносителите оказват на домакинствата в САЩ, и заяви, че администрацията работи, за да смекчи удара върху потребителите, но е малко вероятно да бъдат намерени незабавни решения.

Американският президент заяви още днес в Токио, цитиран от АФП, че възнамерява да вдигне митническите бариери за Китай, подчертавайки, че те не са били наложени от неговата администрация.