Банките в Армения, Казахстан и Хонконг са започнали да блокират плащания от руски компании за процесори, чипове и друга електроника, доставяни в Русия чрез паралелен внос, съобщи в. "Комерсант", позовавайки се на свои източници в бранша.

Един от събеседниците на вестника уточнява, че през последните две седмици руските компании са започнали да се сблъскват с блокирани плащания съгласно Кодекса за стоките за външноикономическа дейност. Друг източник, близък до правителството, е заявил, че са блокирани плащания и за доставки на последно поколение телекомуникационно оборудване, както и на системи за съхранение на данни и сървъри.

Един от източниците на вестника предполага, че блокирането на плащанията може да е свързано със страха на банките да не попаднат под вторични санкции на САЩ за сътрудничество с руски физически и юридически лица от санкционния списък. Вестникът припомня, че поне двама арменски доставчици на електроника - "Тако" и "Милур Електроникс", са попаднали под ограниченията на САЩ от началото на войната - американските власти смятат, че компанията е работила с руския производител на чипове ПКК "Миландр", който също е включен в санкционните списъци на САЩ.

Събеседниците на вестника признават, че руските компании са успели да избегнат проверките на банките, като са купували електронни компоненти под "алтернативни" кодове на продуктовата номенклатура, използвали са "други методи на плащане" или са купували техника в цялост. В същото време източник от банковия сектор посочва, че чуждестранните банки проверяват плащанията от Русия "ръчно".

По-строгият контрол от страна на банките може да доведе до недостиг на такива продукти на руския пазар. "Невъзможно е да се купуват компоненти, резервни части, компютри и т.н. директно от страната производител, а все по-трудно е да се купува чрез трети страни, така че след шест месеца до една година може да се сблъскаме с недостиг на санкционни продукти", заяви пред "Комерсант" генералният директор на логистичната компания "Оптималог" Георгий Властопуло.

След началото на войната в Украйна много международни компании, включително производители на компютърно оборудване, обявиха, че ще преустановят дейността си в Русия или ще се изтеглят от руския пазар. На свой ред руските власти разрешиха т.нар. паралелен внос на продукти, които вече не се доставят директно в страната. Кои марки могат да се внасят в Русия като част от паралелния внос, се определя от правителството.

Още в средата на април 2022 г., в интервю за РБК, арменският министър на икономиката Ваган Керобян заяви, че арменските банки "внимателно следят за санкции". Година по-късно грузинската банка TVS започна да уведомява клиентите си, че може да блокира сметките им, ако бъдат открити трансакции, свързани със заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Министерството на промишлеността и търговията обсъжда с редица местни производители ограничения върху паралелния внос на компютърно оборудване

"Някои колеги са се сблъскали с проблеми при плащането на компоненти и друга електроника чрез хонконгски банки", заяви Виталий Манкевич, ръководител на Руско-азиатския съюз на индустриалците и предприемачите. Според него партньорите от Хонконг казват, че "ситуацията с плащанията е трудна и е свързана с натиска на санкциите" и законите на Хонконг, допълва Манкевич.