Българо-китайската търговско-промишлена палата (БКТПП) откри български национален павилион в Китай късно снощи, съобщиха от палатата за БТА.

На церемонията присъстваха Ивайло Йорданов, временно управляващ Посолството на Република България в Китай, Александър Йорданов, сътрудник на Посолството на България в Китай, зам.-председателят на БКТПП проф. в Пекинския Университет за чужди науки д-р Ивослав Петров Ганчев, както и представители от от Anhui Lake Rising Bright Moon Project и от Организационния комитет на Националния павилион за трансгранична електронна търговия.

Този павилион планираме да бъде активно място за продажби, а не просто изложбена зала. Ще обясним как българските компании как могат да се възползват, за да изнасят в Китай, изтъкнаха от БКТПП.

Председателят на Българско-китайската търговско-промишлена палата Лъчезар Динев каза наскоро, че много ограничено количество български продукти се продават в момента в Китай. Той даде пример с износа на българско вино, който, по думите му, е спаднал 12 пъти от 2018 година досега. Динев изтъкна още, че от първите 12 позиции, които изнасяме за Китай, 11 са свързани със суровини, тоест нямаме такива с висока добавена стойност.

"Финтех, хайтек, софтуер и туризъм са според мен отраслите, които трябва да бутаме с максимална сила напред. Много важно е да има обмяна на студенти и научен потенциал, за да може да правим бизнес. Това ще развие и туризма, ако имаме туризъм, а не отказани визи, както в момента, има някаква вероятност да дойдат и реални бизнесмени от Китай", коментира през юни пред БТА Динев.