Китай е в топ 10 на търговските ни партньори в света, каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща от формата "закуска с инвеститори" с представители на китайския бизнес у нас, цитиран в съобщение на министерството. Стоянов добави, че стокообменът между двете държави отбелязва устойчив ръст и през миналата година достига 4,2 млрд. щ.д.

"Виждаме значителен интерес от китайски компании, които искат да инвестират в България, с цел по-лесен износ на стоки в рамките на Европейския съюз", подчерта министър Стоянов. Той допълни, че държавните индустриални зони в страната предлагат изградена инфраструктура и отлични възможности за позициониране на производствени и развойни центрове.

"Готови сме да окажем пълна институционална и експертна подкрепа на компании, които имат интерес да разработват своите проекти в България", коментира Стоянов.

В рамките на срещата беше обсъдено, че България има значителен потенциал за разширяване на своя износ към Китай на продукти, с които нашата страна е традиционно позната в Азия. "България е известна като страната на розите, киселото мляко и виното, но всъщност ние имаме много повече какво да предложим на китайския пазар. От друга страна българската държава се стреми да привлича повече китайски инвестиции в сектори, като високотехнологично индустриално производство и услуги, информационни и телекомуникационни технологии, автомобилостроене, селско стопанство, туризъм", каза още министър Стоянов.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството между български и китайски фирми в областта на електронната търговия, мерките за подкрепа на компании, които искат да инвестират във възобновяема енергия, мерки за насърчаване на мултимодалния транспорт с Европа и др. Представителите на китайските фирми изразиха своята благодарност към българските институции за подкрепата, която получават при преодоляването и решаването на различни въпроси, свързани с техния бизнес в страната.

В срещата участваха представители на повече от 15 китайски компании, инвестиращи в различни сектори в България: информационни и комуникационни технологии, електрически транспорт, атомна енергетика, възобновяеми енергийни източници, хранително-вкусова промишленост, туризъм и др. Закуската се организира със съдействието на Посолството на Китайската народна република в Република България. Участие в разговорите взеха Н. Пр. Дон Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България и Владимир Зиновиев, съветник в Министерството на икономиката и индустрията.