Природен газ има наличен, каза министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в ефира на БНТ. Той обаче отбеляза, че трябва да се вземат решения, които да направят разходите за него социално поносими.

Министър Николов обясни, че офертата за седемте танкера е разделена на две части, ангажираща е за първите три танкера, а за останалите може да се предоговорят механизмът и начинът на плащане. За следващия енергиен министър ще бъдат оставени освен конкретните оферти и цялата информация назад във времето, как се е стигнало до тези решения, каза Николов.

Второто и третото карго може да се разтоварят на алтернативни терминали. Дори и това да не стане, има механизъм, по който каргата могат да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството, обясни министърът. Следващият енергиен министър ще може да вземе най-рационалното решение към конкретния момент.

Договорът е с американска компания, а разговорите са осъществени по линия на Европейската комисия, каза още Николов. Цената в момента на договаряне е била с 30 долара под спот цената на конкретния ден, уточни той.

Във връзка с изказване на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, че подновяването на доставките от "Газпром" за България може да стане при спазването на определени условия, министър Николов каза, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент. Последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" е от страна на "Булгаргаз", подчерта министърът.

Във връзка с необходимостта сега да се преговаря с "Газпром" Николов каза, че Европа към момента - без "Газпром експорт", не може да оцелее.

На въпрос дали има риск газовата връзка с Гърция да не получи Акт 16 министърът припомни, че има ангажименти от страна на премиерите на България и Гърция. Този проект е важен не само за България, той ще освободи и инфраструктурни решения за целия регион. Това е ясно от десетки години, а въпросът е защо не се е случил досега и защо толкова години се е забавило разширяването на газохранилището "Чирен", допълни министър Николов.