Най-скъпият сорт лимони в света се отглежда и в град Люшня в централната част на Албания, съобщи Албанското радио и телевизия. Сортът, който носи името "лимон хайвер" или "лимон пръст", произхожда от Австралия и се продава за 87 евро на килограм при поръчка в известните ресторанти.

Люшня е единствената зона, където специалният сорт австралийски микроцитрус се е приспособил към почвата и климата. Фермерът Клодиан Хида започва отглеждането на първите лимони от този вид преди пет години в село до Люшня, като първоначално реколтата се ползва от него и семейството му. Хида е засадил 270 корена от три разновидности на "лимона хайвер".

Този сорт лимони е изключително търсен на чуждестранния пазар, особено в Италия и Франция, отбелязва Албанското радио и телевизия, на което се позова БТА. "Лимонът хайвер" се различава от традиционните лимони по това, че от него не се изстисква сок, а се изважда месната част на плода, която е на влакна. Лимонът се използва при различни салати, рибни ястия, както и за направата на десерти.

Албанските ресторанти все още не използват този сорт лимони заради високата му пазарна цена, допълва медията.