Акциите на "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) поскъпнаха с максималния пазарен лимит от 10% над тяхната цена от първичното публично предлагане (IPO) по време на дебюта на петролния гигант на фондовата борса в Риад в сряда. Това означава, че "Арамко" доближава пазарната капитализация от цели 2 трлн. долара, за която от дългов време настояваше саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Цената на една акция на Aramco достигна 35,2 риала (9,39 щатски долара) на саудитската борса Тадавул (Tadawul exchange), което е с около 10% над цената от 32 риала за акция, постигната при първичното публично предлагане на компанията.

Това означава пазарна оценка на държавния петролен гигант на Саудитска Арабия от около 1,88 трилиона долара, което го прави автоматично най-скъпо листваната компания в света, въпреки че ще в същото време тя ще разполага и с едни от най-малкото на брой публично свободно търгуеми акции, представляващи едва 1,5% от всичките. За сравнение, американският енергиен гигант Exxon Mobil има пазарна капитализация от по-малко от 300 милиарда долара, докато американският технологичен гигант Apple се оценява на около 1,2 трилиона долара.

 

По време на IPO-то през миналата седмица Saudi Arabian Oil Co (Aramco) събра рекордните 25,6 млрд. долара, което определи пазарна стойност на компанията от около 1,7 трлн. долара.

Включването на Aramco на борсата в Риад извежда самата саудитска фондов борса в топ 10 в света по стойност на котираните на нея компании.

Саудитска Арабия разчита предимно на местни и регионални инвеститори да купуват акции на Aramco, след като първичното публични предлагане беше посрещнато с относително сдържан интерес от страна на големи чуждестранните инвеститори.

Въпреки това постъпленията от IPO-то за 25,6 млрд. долара успяха да надминат първичното публично предлагане на китайската технологична компания Alibaba, която преди да излезе на борсата през 2014-а година успя да набере 25 млрд. долара.

"Това е успешно IPO и листването на Aramco на борсата ще добави дълбочина на местния пазар, като предоставя експозиция на жизненоважен сектор за икономиката на Саудитска Арабия", посочи Басел Катун, управляващ директор в Franklin Templeton Emerging Markets Equity, цитиран от Ройтерс.

"Надяваме се, че "Сауди Арамко" използва листването си на местната борса Тадавул като трамплин към евентуална регистрация на водещите международни борси", допълни той.

Aramco ще има втората най-голяма тежест във фондовия индекс Tadawul от 9,7%, като с най-голям тежест от 14,6% в индекса на саудитската борса е банката Al Rajhi благодарение на по-големия брой свободно търгуеми акции на банката институция.

Борсовият дебют на "Арамко" идва в момент, когато петролните цени са подкрепени от дирижираното от Саудитска Арабия решение на страните от ОПЕК и на техните съюзници, начело с Русия, да намалят допълнително общите добиви с 500 хил. барел дневно през първото тримесечие на 2020-а година, като по този начин общото съкращение в рамките на формата "ОПЕК +" става 1,7 млн. барела на ден.

Ако акциите на Aramco поскъпнат и в четвъртък с около 10%, нейната пазарна капитализация ще надвиши пожеланите от принц Мохамед 2 трлн. долара.

Очаква се саудитският петролен гигант да бъде включен и в общия глобен фондов индекс на нововъзникващите пазари MSCI на 17 декември.

По време на първичното публични предлагане от компанията Aramco не посочиха инвеститорите, участвали в ценовото наддаване, но източници, запознати с въпроса, посочиха пред Ройтерс, че Инвестиционният фонд на Абу Даби (ADIA) и Кувейтският инвестиционен фонд (KIA) са сред държавните фондове от Персийския залив, които са закупили акции.