"При земеделците пшеница няма, пшеницата е при търговците. Не виждам как, след като вече имат спечелен търг търговски компании в България за износ на пшеница в Египет, при цена 804,60 лева за тон, кой е този търговец, който ще продаде на държавата за 570 лева за тон." Това заяви пред БНР Йордан Апостолов, земеделски производител и бивш депутат от "Обединени патриоти".

През март правителството обяви, че ще изкупува зърно за Държавния резерв, а неотдавна стана ясно, че държавата е готова да даде на пазарен принцип 570 лева за тон хлебна пшеница и 1400 лв. за тон слънчоглед. Над милиард лева вече са в сметките на земеделското министерство, за да започне изкупуването на зърно за резерва.

Министърът на земеделието Иван Иванов обаче наскоро каза, че държавата все още не е започнала изкупуването на зърно за държавния резерв, поради липса на средства за това. 

"Не са постъпили (средства) по сметките на дружеството ("Враня") съгласно постановлението на Министерския съвет. Чакаме ги в близките дни, за да започне реалното изкупуване", каза на 13 април министърът пред депутатите от ресорната комисия.

Дни по-късно, във вторник, 19 април, Апостолов призова в отговор на така определената "по пазарен принцип" далеч по-ниска изкупна цена от експортната да се осигурят на зърнопроизводителите "дизелово гориво на около 2 лева и тор на около 460 лева за тон".

Получава се още по-голямо закопаване на бранша, категоричен е Йордан Апостолов.

"Аз питам защо държавата изкупува стара реколта, за която трябва да продължава да се грижи, да я съхранява, а не направи това с интервенция от нова реколта", коментира Йордан Апостолов.

Апостолов смята това за ясен знак към търговците "да започне търговия от тези 570 лева за нова реколта".

Зърнопроизводителят не изключва варианта търговците да бъдат принудени да продадат определени количества, за да бъдат оставени да изнасят спокойно останалите.

Но "те, за да избият своите загуби, които ще реализират от продажба на по-ниска цена спрямо сега действащите навън, ще тръгнат в началото на сезона с по-ниски (изкупни) цени към производителите."

Апостолов заяви и че ако се обложат свръхпечалбите в сектор зърнопроизводство (онези над 15 на сто и не само в земеделието), каквито предложения идват от страна на управляващите, това ще бъде "страхотен удар". С печалбите са закупени по-скъпите торове и гориво, изтъкна агробизнесменът.