Президентът на Африканската банка за развитие (African Development Bank) д-р Акинвуми Адесина казва, че банката е готова да достави адаптирани към климата, сертифицирани семена от пшеница и други основни култури на 20 милиона фермери, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.

Адесина заяви това в документ, озаглавен "Предотвратяване на африканска хранителна криза: Африканският механизъм за производство на храни" и получен в понеделник в Абуджа.

Той каза, че инициативата, която е част от дейностите на банката, ще се справи с хранителната криза в африканските страни, включително Нигерия.

Президентът каза, че доставката на семена и увеличеният достъп до селскостопански торове ще бъдат извършени чрез Африканския фонд за спешно производство на храни на банката.

Адесина каза, че през следващите две години механизмът ще позволи на фермерите да произвеждат 38 милиона допълнителни тона храна. Той каза, че част от плана е 30-процентно увеличение на местното производство на стойност около 12 милиарда долара. Според него това ще улесни по-добрите международни инвестиции в селскостопанския сектор на Африка.

Адесина каза още, че механизмът ще подпомогне управлението и политическите реформи.

"От самото начало Африканската банка за развитие осъзна стратегическата необходимост да се справи с опустошителното въздействие на войната върху продоволствената сигурност на Африка. Важно е да се предотвратят размирици и още повече човешки страдания", обясни Адесина.

"През май банката създаде Африканския фонд за спешно производство на храни на стойност 1,5 милиарда долара. За по-малко от 60 дни банката пусна в действие програми на стойност 1,13 милиарда долара по механизма в 24 африкански страни. Очаква се още половин дузина програми да започнат до септември, тъй като нараства броя на правителствата, кандидатстващи по механизма", каза той.

Според него хранителната помощ не може да изхрани Африка, защото Африка няма нужда от купичка, подадена направо в ръцете.

"Африка се нуждае от семена в земята и механизирани комбайни, за да събира изобилна реколта, произведена на място. Африка ще се храни с гордост, защото няма достойнство в това да молиш за храна."

Президентът каза, че Африканският фонд за спешно производство на храни се е възползвал от консултациите със заинтересованите страни.

Той каза, че цената на пшеницата е скочила в Африка с повече от 45 процента от началото на войната в Украйна.

Адесина също каза, че цените на торовете са се повишили с 300%, а континентът е изправен пред недостиг на торове от два милиона метрични тона.

"В много африкански страни вече се наблюдава скок на цената на хляба и на други хранителни продукти. Ако този дефицит не бъде компенсиран, производството на храни в Африка ще намалее с поне 20 процента и континентът може да загуби повече от 11 милиарда долара заради непроизведени храни", обясни той.

"Стратегията на банката на стойност 1,5 милиарда долара ще доведе до производството на 11 милиона тона пшеница, 18 милиона тона царевица, 6 милиона тона ориз и 2,5 милиона тона соя. Банката ще предостави тор на дребните фермери в Африка през следващите четири земеделски сезона", каза Адесина.

"Това ще бъде направено благодарение на нейното влияние върху големите производители на торове, гаранции по заеми и други финансови инструменти", посочи президентът на Африканската банка за развитие.