Индонезия очаква загуби за 4 милиарда долара в туризма, ако най-лошият сценарий стане факт и пътуванията от Китай бъдат нарушени за цялата година от вирусната епидемия. За това предупреди днес индонезийският министър на туризма Вишнутама Кусубандио, цитиран от Ройтерс и БТА.

Остров Бали, който е основната туристическа дестинация, вече отчете около 10 000 отменени резервации към края на миналия месец, по данни на местния туристически съвет.

"Миналата година имахме 2 милиона (китайски) посетители с похарчени средно по 1400 долара на пристигане", каза министърът на пресконференция.

"Предвид негативната тенденция, наблюдавана при туристите от други страни, загубата би била още по-голяма. Ще загубим 4 милиарда долара", добави той.

Министърът уточни, че изчисленията са въз основа на извадка за цялата година въпреки неяснотата около вируса, тъй като резервациите за летните почивки, които обикновено до този момент трябва да са започнали, са ниски.

Правителството прикани авиокомпаниите да намалят цените на билетите до Бали, туристическия остров Бинтан, на юг от Сингапур, и град Манадо в провинция Северно Сулавеси, за да привлекат посетители от места извън Китай.