На 2 януари ще започне евтаназирането по хуманен начин на над 39 000 кокошки-носачки в двата птицевъдни обекта в хасковското село Криво поле, където бе потвърдено огнище на птичи грип от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. Това съобщи за БТА областният управител на Хасковска област инж. Минко Ангелов след спешно заседание на Областната епизоотична комисия в последния ден на годината. Според изнесената на срещата информация от ветеринаря от местния клон на БАБХ Стойчо Курдов, 1200 птици вече са починали.

Редица европейски страни, сред тях и нашата, са засегнати тази зима от силно заразния птичи грип, който се пренася от прелетните птици.

В Хасковско вече има одобрена площадка за загробването на пернатите, за която повечето от процедурите по разрешения от различни инстанции са преминали. Тя е край хасковското село Жълти бряг, уточни Ангелов. Той добави, че това е рецидив във фермата, като предишният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат 3 села от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона с 9 села от община Хасково, 2 села от община Харманли и 8 села от община Стамболово.

В процедурата по унищожаването вероятно ще бъдат включени и мобилни инсинератори, добави Ангелов. По неговите думи започва и проследяването на партидите яйца, които са напуснали стопанството към търговската мрежа, въпреки че по уверенията на БАБХ консумацията на продукти от заразени пернати не представлява заплаха за човешкото здраве.

От началото на годината у нас са потвърдени поне 10 огнища на птичи грип.

Европа преживява най-лошата епидемия от птичи грип, съобщи в четвъртък, 30 декември, Германският федерален научноизследователски институт за здравето на животните "Фридрих Льофлер", цитиран от ДПА.

Понастоящем преживяваме най-сериозната епидемия от птичи грип в Германия и Европа, посочват от института.

"Краят не се вижда - обхватът на засегнатите страни е от Финландия до Фарьорските острови и Ирландия, от Русия до Португалия", твърдят експертите. Случаи на птичи грип са установени и в Канада, Индия и Източна Азия.

Само в Германия са регистрирани 394 инфекции при диви птици, включително патици, гъски, лебеди и чайки между началото на октомври и 29 декември. Случаите са били засечени основно по крайбрежието. В германските птицеферми са били открити 46 случая на зараза.

Между 600 000 и 650 000 домашни птици са били убити във Франция от засичането на първия случай на птичи грип в птицеферма в края на ноември, сочат предварителните данни на министерство на селското стопанство и храните, цитирани от Франс прес.

Министерството е идентифицирало 26 огнища на вируса в птицеферми, най-вече в югозападната част на страната, 15 случая в дивата природа и три в стопански дворове.

Тази година вирусът бе идентифициран за първи път на 26 ноември в община Вархем, Северна Франция, сред ферма със 160 000 кокошки-носачки.

Впоследствие птичият грип се е разпространил и в други птицеферми в северната част на страната и е достигнал Югозападна Франция, където сега има най-много случаи. Очаква се да бъдат въведени допълнителни ограничения, за да се спре разпространението на заразата в Югозападна Франция, в която има много птицеферми. Обхватът им трябва да бъде определен с укази на местните префектури.

Животновъдите няма да могат да завъдят нови пилета и патета във фермите си преди 7 януари.

Тези мерки могат да бъдат удължени с оглед на развитието на здравната ситуация, предупреди министерството.