Европа преживява най-лошата епидемия от птичи грип, съобщи Германският федерален научноизследователски институт за здравето на животните "Фридрих Льофлер", цитиран от ДПА и БТА.

Понастоящем преживяваме най-сериозната епидемия от птичи грип в Германия и Европа, посочват от института.

"Краят не се вижда - обхватът на засегнатите страни е от Финландия до Фарьорските острови и Ирландия, от Русия до Португалия", твърдят експертите. Случаи на птичи грип са установени и в Канада, Индия и Източна Азия.

Само в Германия са регистрирани 394 инфекции при диви птици, включително патици, гъски, лебеди и чайки между началото на октомври и 29 декември. Случаите са били засечени основно по крайбрежието.

В германските птицеферми са били открити 46 случая на зараза.

През 2021 година (до средата на ноември) в Европа вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е потвърден при 1790 диви птици и в 1219 огнища във ферми с домашни птици. Установени са главно щамовете на Високопатогенна инфлуенца H5N8 и H5N1.

Тази година е имало и случаи при бозайници, най-вече при червените лисици в Нидерландия и Финландия, сивите тюлени в Швеция, пристанищните тюлени в Германия и видрите във Финландия.

Какво е положението в България

През април тогавашният изпълнителен директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков каза, че цяла Европа е залята от епизоотията, милиони птици са унищожени, а само от началото на с.м. констатираните в Полша огнища са 16.

През месеците оттогава досега БАБХ потвърди огнища на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в няколко области. Ето някои от последните случаи.

На 18 декември агенцията съобщи, че вирусът е установен в индустриален обект за патици за гушене в село Малък дол, община Братя Даскалови, област Стара Загора. В животновъдния обект се отглеждат около 7000 патици от различни възрастови категории, които ще бъдат умъртвени.

На 3 декември БАБХ съобщи за потвърди три огнища на птичи грип в областите Пловдив и Пазарджик. Вирусът е установен в един индустриален обект в село Цалапица, община Родопи, област Пловдив и в две лични стопанства - също в село Цалапица и в село Варвара, община Септември, област Пазарджик. В индустриалния обект се отглеждат около 80 хиляди кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има общо около 100 птици. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, отбеляза БАБХ.

Също в Пловдивско - в землището на село Стряма, община Раковски, бе открито ново огнище, което попада в 3-км предпазна зона на обявено такова на 16 ноември.

На 16 ноември БАБХ потвърди огнище на птичи  грип в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Трилистник, област Пловдив. За същия обект това е второ огнище в рамките на 2021 година и пето от 2017 година досега.

на 24 април агенцията съобщи, че откритото и потвърдено огнище на птичи грип в село Криво поле, област Хасково, е петото на заболяването в България от началото 2021 г. в този обект са били отглеждани близо 40 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.

Като добавим и обектите, за които БАБХ официално е съобщила след април, то общият брой на огнищата в страната до средата на декември е поне 10.

Какви мерки се взимат

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на патици и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес. 

Заедно с това БАБХ издава заповед за засилен контрол на вноса на птичи продукти и яйца от страни, сериозно засегнати от вируса.

Забранява се придвижване и транспортиране на птици към и от засегнатия обект включително и за целите на разселване на птици за подновяване на дивечовия запас за период до вдигане на забраните по създадени предпазна и надзорна зона.

БАБХ напомня, че есенно-зимният сезон е високорисков за заболяването и апелира собствениците да отглеждат птиците си в затворени помещения. При всяко отклонение от здравния статус на птиците стопаните незабавно да информират ветеринарен лекар.

Агенцията по храните също така отбелязва, че, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.