„Поискахме извънредна среща, защото цените са нелогични. Според споразумението от последната среща продукцията на ОПЕК, която беше 33 милиона барела на ден, трябва да бъде свалена на 30 милиона барела" с цел поддържане на цените на петрола над 100 долара за барел, обясниха от иранското министерство.

По-рано Иран обяви, че няма проблеми с продажбата на петрол въпреки американските санкции, наложени на Техеран заради оспорваната му ядрена програма, предадоха АП и БТА. Иранската агенция Мехр цитира управителя на централната банка Махмуд Бахмани, който твърди, че Иран "лесно" може да продава петрола си благодарение на страните, които Вашингтон освободи от санкциите, позволявайки им да внасят известно количество ирански петрол.

Държавният департамент на САЩ обяви, че Китай, Индия, Япония, Малайзия, Южна Корея, Сингапур, Южна Африка, Шри Ланка, Турция и Тайван са получили привилегията в замяна на "значително намаляване" на петролния внос. Бахмани направи коментара си ден преди да влезе в сила ембаргото на ЕС върху вноса на ирански петрол, отбелязва АП. С мерките си САЩ и ЕС целят да окажат натиск върху Иран заради опасенията, че страната разработва ядрено оръжие - обвинение, което Техеран отхвърля.

На международните пазари петролът рязко поскъпна вследствие решенията, взети на срещата на ЕС. Августовските фючърси на северноморски петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поскъпнаха с 3,45 долара (4,51% ценови ръст) - до 95,48 долара за барел. На нюйоркската борса NYMEX повишиха стойността си и августовските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet - с 4,48 долара (5,77% ценови ръст), до 82,17 долара за барел.

Ръстът в цената на черното злато е най-значимият за последните 8 месеца. През последните дни петролът бързо поевтиняваше. Така например, в хода на борсова сесия в четвъртък, 28 юни, черното злато поевтиня с 2,5-3 долара за барел. Скокът в цената се дължи на решението, взето на срещата на ЕС, да бъдат смекчени условията за отделяне на финансова помощ за закъсалите испански банки, както и на Италия, която също очаква подкрепа. Според анализаторите цената на петрола може да нарасне с допълнителни 10%. За това може да допринесат и санкциите срещу Иран, от чиито петролни доставки бяха принудени да се откажат някои европейски страни като Гърция, Италия и Испания.