Най-скъпо платеният главен изпълнителен директор на компания в САЩ за миналата година е бил генералният директор на Intel Патрик Гелсинджър (178 милиона долара), а най-много е нараснало възнаграждението на Тим Кук, ръководителят на технологичния гигант Apple.

Това показва традиционното годишно проучване на възнагражденията на главните изпълнителни директори на стоте най-големи американски компании, проведено от консултантската компания за корпоративни данни Equilar ("Екуилар"), цитирана от Ройтерс.

Стоте главни мениджъри са спечелили средно по 20 милиона долара през 2021 г. Заплатата на шефа на Apple е скочила най-много, с 569 процента, на ръководителя на банковата група Goldman Sachs - с 65 на сто, а на Bank of America - с 8 процента.

Според проучването, средният доход на генералните директори на стоте най-големи американски компании е нараснал с 31 на сто през 2021 г.

Най-скъпо платеният шеф на компания в САЩ миналата година е бил генералният директор на Intel Патрик Гелсинджър (178 милиона долара). След него са Тим Кук, ръководителят на Apple с 99 милиона долара, Хок Е. Тан от производителя на полупроводници Broadcom с 61 милиона долара и Сатя Надела от софтуерния гигант Microsoft с 50 милиона долара.

Източник: Equilar

Голямото увеличение на заплатите вероятно се дължи на това, че много компании са решили да възнаградят ръководителите си с премии и акции за това, че са превели предприятията през периоди на сътресения и са стимулирали растежа на приходите, отбелязват от Equilar.

В резултат на това разликата между заплащането на ръководителите и служителите е нараснала още повече.

Директорът по съдържанието на Equilar Амит Батиш, автор на проучването, заяви пред медии по време на представянето на проучването, че компаниите търсят да възнаградят лидерите, които са ги превели през предизвикателства като недостиг на доставки. Нарастващите приходи и цени на акциите също са увеличили възнагражденията.

"Голяма част от тези компании се справиха добре по време на пандемията, което определено стимулира увеличението на заплатите", каза той, цитиран от Ройтерс.

3e-news.net