Компанията за финансови анализи и информация Стандард енд Пуърс (Ес енд Пи) глобъл (S&P Global Inc) купува Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit Ltd) в сделка за 44 милиарда долара, което ще бъде най-голямото сливане за 2020 година, създавайки гигант на пазара за финансова информация, където конкуренцията е все по-голяма, предаде Ройтерс.

Сделката по сливането, която включва и 4,8 милиарда долара дълг, е признак, че дейността по сливанията се активизира, тъй като появата на ваксини за Ковид-19 подобряват перспективите пред икономиката.

Сделките достигнаха исторически максимум през тримесечието, приключило през септември с трансакции за над 1 трилион долара, предимно в сектори, свързани с коронавируса като технологиите и здравеопазването, сочат данни на Рефинитив (Refinitiv).

Според условията на сделката, всяка акция на IHS Markit Ltd ще бъде заменена срещу фиксиран дял от 0,2838 акции на S&P Global Inc, посочват двете компании в изявление.

След като сделката приключи, S&P Global ще притежава около 67,75 процента от общата компания, а акционерите на IHS Markit - около 32,25 процента.

S&P Global е добре позната с кредитните си рейтинги на страни и компании, както и с данните за капиталови и стокови пазари по света. Тя стана самостоятелна компания, след като през 2011 година компанията майка МакГроу-Хил (McGraw-Hill) отдели S&P от бизнеса си в образователната сфера.

IHS Markit е създадена през 2016 година, когато IHS, чийто бизнес се простира от данни за автомобилната и технологичната индустрия до издаването на "ДжейнТс дифенс уикли", купи Markit за около 6 милиарда долара.

Markit предоставя ценови и справочни данни за финансови активи и деривати.

IHS имаше пазарна стойност около 36,88 милиарда долара при закриването на търговията в петък по изчисления на Ройтерс. За годината акциите й са поскъпнали с около 22 процента.

Сделката вероятно ще бъде щателно проверявана от компетентните органи, тъй като пазарът за финансова информация става все по-наситен.