Най-голямата компания на музикалния пазар, Юнивърсъл мюзик груп (Universal Music Group), направи забележително излизане на Амстердамската борса през първия си ден на търговия, като пазарната й капитализация скочи до над 44 милиарда евро, предаде Франс прес.

Френският милиардер Венсан Болоре пое контрола над Юнивърсъл мюзик, филиал на френския медиен гигант Вивенди (Vivendi), през 2014 година. Дъщерното музикално дружество се управлява от Санта Моника, в покрайнините на Лос Анджелис (Калифорния) и премина през кризата с Ем Пе 3 (MP3) и пиратството, за да се преобрази, натрупвайки приходи за милиарди долари от стрийминг, припомня БТА.

Групата е собственик на известните студиа Аби Роуд (Abbey Road), в които са записвали албуми Бийтълс и Лейди Гага, Кание Уест, Ейми Уайнхаус, на британския звукозаписен лейбъл ЕМИ рекърдс - EMI Records (Джъстин Бийбър, Кейт Ричардс, Металика) и на Капитол рекърдс - Capitol Records (Кейти Пери, Пол Макартни).

Миналата година Юнивърсъл мюзик се сдоби и с правата върху каталога от песни на Боб Дилън.

Преценявайки, че моментът е подходящ, Венсан Болоре реши тази година да направи първично публично предлагане (ППП) на Юнивърсъл мюзик на борсата и да разпредели 60 процента от акциите сред настоящите акционери на Вивенди, един от които е и самият той. Днешната сделка беше успешна, но анализатори предупреждават, че търговете още не са приключили.

Акцията на Юнивърсъл се търгуваше за 24,85 евро около 09:30 часа по Гринуич (12:30 часа българско време), след като в ранната търговия се котираше за над 25 евро, което е близо 38 процента над определената снощи начална цена на ППП от 18,50 евро за акция.

Пазарната капитализация на Юнивърсъл мюзик при първоначалната цена щеше да бъде 33,5 милиарда евро, но със сегашната оценка достигна 44,6 милиарда евро.

Междувременно акцията на Вивенди на Парижката борса поевтиня с 13,81 процента до 11,22 евро. Френският медиен гигант вече притежава само 10,13 процента от капитала на Юнивърсъл.

С това ППП Вивенди се раздели с най-големия си и най-рентабилен филиал, който е лидер в музикалния сектор пред Уорнър (Warner) и Сони (Sony). Юнивърсъл осигуряваше 92,6 процента от нетната печалба на Вивенди или 452 милиона евро от общо 488 милиона евро през първата половина на годината, отбелязва АФП.