Акциите на китайския гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) се сринаха днес на фондовата борса, след като той обеща да инвестира 100 милиарда юана (13 милиарда евро) за благотворителни каузи в отговор на призива на президента Си Цзинпин, предоха Франс прес и БТА.

Държавният глава призова през август най-богатите му сънародници да допринасят повече за "общото благоденствие" в страната, където мълниеносният икономически подем през последните десетилетия задълбочи неравенствата.

През последните месеци Алибаба беше взет на мушка от властите по различни причини - от неправомерно събиране на лични данни до обвинения в монополни практики. Затова компанията реши да отговори на призива.

Гупата "няма търпение да даде своя принос за постигане на общо благоденствие", заяви в комюните президентът и главен изпълнителен директор Даниел Чжан.

Гигантът в онлайн търговията обяви, че иска да инвестира в сферата на технологичните иновации, малките и средни предприятия (МСП) и благоденствието на хората с непостоянна работа.

Веднага след това акциите на групата потънаха с 4 на сто на борсата в Хонконг на фона на безпокойствата на инвеститорите за последствията, които може да настъпят за компанията от тази инициатива.

"Дарението не гарантира на Алибаба, че няма да стане обект на други мерки на регулаторите", посочи пред Блумбърг нюз анализаторът Кастор Пан от Кор-Пасифик Ямаичи (Core-Pacific Yamaichi).

В момента китайските регулатори втвърдяват контрола над технологичните компании след години на относително либерално законодателство.

През пролетта Алибаба беше осъден да плати глоба от 2,3 милиарда евро за възпрепятстване на конкуренцията. Харизматичният основател на групата Джак Ма от месеци насам рядко се появява публично.

Затягането на контрола на властите се разпростря през последните месеци и към онлайн видеоигрите, развлекателния сектор и частните учебни заведения.

13-те милиарда евро, обещани от Алибаба, са двойно повече от обещаната миналия весец сума от китайския гигант във видеоигрите Тенсент (Tencent), който обяви, че иска да помогне на хората с ниски заплати, за развитието на селските райони и равенството в образованието.

Алибаба обяви и учредяването на фонд за развитие от 20 милиарда юана (2,6 милиарда евро) в източната провинция Чжъцзян, където се намира централата на групата. Районът беше обявен за "пилотна зона" на програмата за "общо благоденствие".