Американската автомобилна компания "Форд" (Ford) изтегля над 2,9 милиона превозни средства, за да отстрани проблем с трансмисията им, който може да увеличи риска от катастрофи.

Изтеглянето обхваща превозни средства от моделите "Искейп" (Escape), произведени от 2013 г. до 2019 г., "Си-Макс" (C-Max) от 2013 г. до 2018 г., "Фюжън" (Fusion) от 2013 г. до 2016 г., "Транзит Кънект" (Transit Connect) от 2013 г. до 2021 г. и "Едж" (Edge) от 2015 г. до 2018 г.

Миналия месец "Форд" се обърна към собствениците на 350 000 превозни средства с молба да ги върнат спешно на дилъри на марката, за да бъдат ремонтирани, включително около 39 000 спортни високопроходими автомобили (SUV), главно поради риск от пожар, но и поради други рискове.

Сега проблемът бил във втулка, която прикрепя кабела на превключвателя към трансмисията, която може да се повреди или да се откачи. Това би попречило на превозните средства да преминат на предвидената от шофьора предавка, отбеляза Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA). 

От "Форд" твърдят в документи по темата, че са известни четири наранявания на пътници, свързани с посочения проблем, други шест души са понесли имуществени щети, а 233 души са се оплакали от проблема.

Дилърите на марката ще сменят втулката и ще добавят защитна капачка за по-голяма сигурност на превозните средства, а от 27 юни "Форд" ще започне да уведомява за това собствениците.

Защо бяха изтеглени 350 000 автомобила през май

Изземването на SUV-овете от 2021 г. е свързано с предишно изтегляне на коли от марката, издадено през март тази година, свързано с риск от пожари - заради възможно появяване на искри в двигателя, дори когато той не е включен, писа изданието Fatherly. Ford сподели, че е имало 16 съобщения за пожар под капака на двигателя, 14 в служебни автомобили под наем - и 12 случая, при които двигателите на SUV-овете не са били включени.

Изтеглянето на тежкотоварните автомобили беше издадено след съобщения, че въздушната възглавница от страната на водача не се е отворила (надула) по време на катастрофа. Според докладите на експертите, в кабелите на въздушната възглавница във волана може да попадне прах, което да предизвиква изключване на електрозахранването и да попречи на отварянето на въздушната възглавница, когато е необходимо.

Изтеглянето на електрическия Mustang, според компанията, е предизвикано от проблем със софтуера, който може да причини затруднения по време на шофиране, като непреднамерено ускорение, забавяне или загуба на задвижваща мощност в превозните средства със задвижване на всички колела.

Плановете на гиганта

В началото на юни Ford обяви, че ще отвори нови 6200 работни места в заводите си в Мичиган, Мисури и Охайо, докато върви подготовката за производство на повече електрически превозни средства, както и на два преработени модела двигатели с вътрешно горене.